Τις χάνουμε τις παραλίες…, πατριώτη (φωτό)

Πόσες ομπρέλες και ξαπλώστρες μπορεί να χωρέσει μια παραλία, ώστε να «βγαίνει» δίκαιη η εξίσωση για τους λουόμενους που δεν μπορούν ή δε θέλουν να κάνουν το μπάνιο τους στις οργανωμένες ακτές; 

Στο παράδειγμα της παραλίας Αγίας Παρασκευής-Κυανής Ακτής Μάκρης του δήμου Αλεξανδρούπολης (από τις πλέον δημοφιλής) η εξίσωση αυτή γίνεται όλο και πιο άδικη για εκείνους που δεν μπορούν να διαθέτουν δεκάρικα ή εικοσάρικα για να κατηφορίσουν για μία βουτιά στη θάλασσα. Ή για εκείνους που επιμένουν να είναι ρομαντικοί και θέλουν να κάνουν την επίσκεψή τους στην παραλία με τη δική τους ομπρέλα, την ψάθα ή το καρεκλάκι τους, που επιλέγουν να απλώσουν πετσέτα μακριά από ηχεία και σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου από τον διπλανό.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια...

Το μήκος της ακτογραμμής από τα πρώτα βραχάκια της Αγίας Παρασκευής μέχρι τις ρόδες-«σημάδια» που ορίζουν την παραλία των ΚΑΑΥ, είναι κάτι περισσότερο από 700 μέτρα.

Από αυτά, τα 425 μ. τα εκμεταλλεύονται 8 επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει περισσότερες από 570 ομπρέλες, με δύο ή τρεις ξαπλώστρες και ένα τραπεζάκι η κάθε μία. Μόλις 285 μέτρα μένουν κενά, διάσπαρτα ανάμεσα στα οργανωμένα τμήματα, για να στριμωχτούν όλοι οι υπόλοιποι που κατεβαίνουν με την ομπρελίτσα τους.

Κι όλα αυτά, υπό συνθήκες «κανονικής» κίνησης στη συγκεκριμένη παραλία, γιατί τις ημέρες που ο κόσμος αυξάνεται, οι ελεύθεροι χώροι συρρικνώνονται από επιπλέον ξαπλώστρες και ομπρέλες, που βρίσκονται σε αναμονή, στοιβαγμένες λίγο παραπέρα.

Επιχειρήματα του τύπου “αν ψάξεις, θα βρεις και τις ήσυχες ανοργάνωτες παραλίες”, στερούνται σοβαρότητας και τα επικαλούνται όσοι θέλουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, στο όνομα μίας αμφισβητούμενης “ανάπτυξης”, που έχει ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό των “ελεύθερων” λουομένων και την “κατάληψη” των παραλιών από τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Εκτός αυτού, θα μπορούσε κάποιος να αντιστρέψει την προτροπή αναζήτησης της “ψαγμένης, ήσυχης παραλίας”, που με ευκολία γίνεται προς τους λουόμενους, και να την αντιπροτείνει στον επιχειρηματικό κόσμο που ενδιαφέρεται να εκμεταλλευτεί τις ακτές. Αφού υπάρχουν 28 χιλιόμετρα ακτής στον δήμο Αλεξανδρούπολης, όπως ο ίδιος ο δημαρχός της ανέφερε, διερωτάται κανείς γιατί συνωστίζονται όλο και περισσότεροι ιδιώτες στις ίδιες και γνωστές παραλίες; Γιατί δεν τους προτείνεται η παραχώρηση των “κρυμμένων” σημείων της ακτής, που θα μπορούσαν (;) με μικρής κλίμακας επενδύσεις να καταστούν προσβάσιμα και επισκέψιμα;

Και αν η αναφορά των 28 χιλιομέτρων είναι απλά...προφάσεις εν αμαρτίαις, αντίστοιχες με αυτές που διαπιστώνονται στις ακτές όλης της χώρας, τότε θα πρέπει να εξεταστεί ξανά όλο το πλαίσιο παραχωρήσεων ακτών, γιατί “ανάπτυξη” δια του εκτοπισμού δεν νοείται και δεν είναι τίμια. 

e-vertigo.gr

  • CSC_0219
  • DSC_0154
  • DSC_0207
  • DSC_0213
  • DSC_0215
  • DSC_0222
  • DSC_0227
  • DSC_0233
  • DSC_0234

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία