Οριστική και επίσημη η αποχή της Ε. ΠΟ. Φ. Ε. από τη “γιορτή κρασιού” Αλεξανδρούπολης 

Οριστική και επίσημη πλέον η ρήξη της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ. Φ. Ε.) με τον δήμο Αλεξανδρούπολης στο θέμα της διοργάνωσης της “γιορτής κρασιού”. 

Η ΕΠΟΦΕ ανακοίνωσε και επίσημα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποί της, ότι απομακρύνεται από τη φετινή «γιορτή κρασιού», με τον πρόεδρο της Ένωσης, Δημήτρη Κελεμίδη, να υπογραμμίζει με νόημα ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει απολέσει τον χαρακτήρα που θα όφειλε να έχει με βάση την προϊστορία της. 

Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση της Ε. ΠΟ. Φ. Ε.: 

“Είναι γνωστό ότι την αναβίωση της «Γιορτής Κρασιού» την οραματίστηκε και τη σχεδίασε η «Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου» (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.). Σκοπός της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. είναι η ανάδειξη του ιδιαίτερου πολιτιστικού και λαογραφικού στοιχείου του Έβρου και των τοπικών προϊόντων. Τόσο η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. ως δευτεροβάθμιο όργανο, όσο και κάθε πολιτιστικός σύλλογος προσφέρουν εθελοντικά για την επίτευξη αυτού του σκοπού και έχουν συμβάλει διαχρονικά στην επιτυχία του θεσμού της «Γιορτής Κρασιού» στην Αλεξανδρούπολη. 

Ωστόσο έχει γίνει πια εμφανές ότι η «Γιορτή Κρασιού» έχει απωλέσει τον χαρακτήρα που θα όφειλε να έχει με βάση την προϊστορία της και το δικό μας όραμα. Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι, παρά τις προτάσεις των συλλόγων που συγκροτούν την Ε.ΠΟ.Φ.Ε., η «Γιορτή Κρασιού» έχει δρομολογηθεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση με την οποία διαφωνούμε, αποφασίζουμε ότι δεν θα συμμετέχουμε φέτος στη «Γιορτή Κρασιού». 

Οι πάγιες θέσεις μας: 

-Επαναφορά της «Γιορτής Κρασιού» στο καθαρά πολιτιστικό/λαογραφικό της πλαίσιο.

-Ανάδειξη του πολιτισμού όλων των πληθυσμιακών ομάδων του Έβρου (Θράκη, Πόντος, Καππαδοκία, Μ. Ασία, Σαρακατσάνοι, Κρήτη).

-Σχεδιασμός παράλληλων δράσεων-δρώμενων σχετικών με τη θεματολογία των κεντρικών εκδηλώσεων. 

Η Ε.ΠΟ.Φ.Ε., πιστή στους σκοπούς της, δεσμεύεται ότι θα εξακολουθήσει να προσφέρει και να αγωνίζεται για την παράδοση και τον πολιτισμό”.

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία