Πάνω από τα όρια επιφυλακής “ανέβηκαν” οι στάθμες του Έβρου 

Πάνω από τα όρια επιφυλακής βρίσκονται από εχθές (05/03) το βράδυ οι στάθμες του ποταμού Έβρου στο Πύθιο και στο Πέταλο του Πέπλου, κυρίως λόγω της αύξησης των υδάτων του Τούντζα και του Εργίνη, που φτάνουν στην κοίτη του Έβρου από την Τουρκία.

Ελεγχόμενες είναι μέχρι τώρα οι ποσότητες που αποδεσμεύει η βουλγαρική πλευρά μέσω των φραγμάτων της, ενώ δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος υπερχείλισης του φράγματος του Ιβαΐλοβγκραντ, που συνήθως είναι αυτό που “φορτώνει” την κοίτη του Άρδα, μέσω του οποίου τα νερά φτάνουν στον ποταμό Έβρο. 

Εντονότερη είναι η ανησυχία προς στιγμήν στο νότιο τμήμα του ποταμού,  όπου (στους Κήπους) η παροχή έφτασε στα 1198 m3/sec τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης (06/03). 

Υπενθυμίζεται ότι από εχθές έχουν τεθεί σε ισχύ προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο πλημμυρικών φαινομένων, στο πλαίσιο των οποίων έχουν γίνει συστάσεις στους κατοίκους αλλά και σε όσους δραστηριοποιούνται στις παραποτάμιες περιοχές να μην πλησιάζουν τους ποταμούς και τα αναχώματα και να απομακρύνουν έγκαιρα από τις παρόχθιες ζώνες τα αγροτικά μηχανήματα και τα εργαλεία τους αλλά και το ζωικό τους κεφάλαιο. Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες τεχνικών έργων, που επιβλέπουν τα αναχώματα και τα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ και οι ΓΟΕΒ θα πρέπει να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή πιθανών ζημιών σε αντλιοστάσια και αποστραγγιστικά δίκτυα. 

Ενδεικτικά οι στάθμες σε Άρδα και Έβρο στις 5 το απόγευμα της Τρίτης (06/03)

Άρδας: 3,90 μ. (με όριο επιφυλακής τα 4,80 μ. και όριο συναγερμού τα 5,20 μ.) 

Έβρος (Πύθιο): 5,20 μ. (με όριο επιφυλακής τα 4,70 μ. και όριο συναγερμού τα 5,70 μ.)

Έβρος (Πέταλο): 5,79 μ. (με όριο επιφυλακής τα 4,70 μ. και όριο συναγερμού τα 6 μ.) 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία