«Επτά επί Θήβας» από το ΚΘΒΕ στην Ορεστιάδα 

Η ανθρώπινη αδυναμία μπροστά στο δέλεαρ της εξουσίας, οι εμφύλιες διαμάχες και συγκρούσεις, το αδύναμο ηθικό υλικό από το οποίο είναι πλασμένο το ανθρώπινο είδος, αποτελούν από καταβολής κόσμου εμπόδιο στις κοινωνίες των ανθρώπων να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης με τους άλλους και, κυρίως, με τους ίδιους τους εαυτούς τους.  

Την αέναη αυτή αστάθεια που προκαλεί η ματαιόδοξη προσπάθεια επικράτησης έναντι «των άλλων», ως σύμπλεγμα που πηγάζει από τη σκοτεινή πλευρά μας,  πραγματεύεται η πολιτική τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας», που θα παρουσιάσει και στην Ορεστιάδα το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας. 

Το έργο που γράφτηκε πριν από 2.500 περίπου χρόνια, μεταφέρεται στον σύγχρονο λόγο από τον ποιητή Γιώργο Μπλάνα και σκηνοθετείται- με τρόπο που δίχασε τους κριτικούς- από τον Τσέζαρις Γκραουζίνις. 

Αυτό, βέβαια, δεν θα εμποδίσει το θεατρικό κοινό της Ορεστιάδας, που θα βρεθεί την Πέμπτη 20 Ιουλίου στις 9:30 το βράδυ στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Ν. Ορεστιάδας, να κρίνει με τα δικά του, πιθανόν πιο ταπεινά και αθώα κριτήρια, την παράσταση που «ταξιδεύει» με μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ελλάδα. 

Εξάλλου, στην περίπτωση του κοινού της Ορεστιάδας, θα ήταν αδιανόητο να απαλειφθεί το αίσθημα της περηφάνιας της κοινής καταγωγής με τον πρωταγωνιστή της παράστασης, τον «δικό μας» Γιάννη Στάνκογλου. Αυτό από μόνο του ενέχει μια…ιδιοτέλεια!

Ο Γιάννης Στάνκογλου ερμηνεύει τον ρόλο του Ετεοκλή, την Αντιγόνη ερμηνεύει η Κλειώ Δανάη Οθωναίου, την Ισμήνη η Ιώβη Φραγκάτου, τον Άγγελο ο Γιώργος Καύκας, τον Κήρυκα ο Αλέξανδρος Τσακίρης, τον Πολυνείκη ο Γιώργος Παπανδρέου. Τους συνοδεύει 14μελής χορός ηθοποιών. 


Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία