«Έκλεισαν» κριτική επιτροπή και τιμώμενο πρόσωπο για το 16ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ν. Ορεστιάδας

«Δεν θα επιτρέψουμε στην “κρίση” να στερήσει από τον κόσμο το Φεστιβάλ που τόσα χρόνια έχει αγαπήσει και έχει στηρίξει…». 

Με αυτήν την πεποίθηση προχώρησαν και φέτος οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ν. Ορεστιάδας και προετοιμάζουν τη 16η διοργάνωση του θεσμού. 

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν οι έξι θεατρικές ομάδες που θα συμμετάσχουν στο διαγωνιστικό μέρος, ενώ δόθηκαν και τα ονόματα των μελών που θα απαρτίζουν φέτος την Κριτική Επιτροπή. 

Πρόκειται για τους ηθοποιούς: Αντώνη Θεοδωρακόπουλο (πρόεδρος της επιτροπής), Ελένη Κρίτα και Άννα Κουρή, τον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη και τον χορογράφο Γιάννη Μαργαρώνη. 

Εν τω μεταξύ, ήδη έγινε γνωστό ότι ο ηθοποιός Αντώνης Λουδάρος θα είναι το ένα εκ των δύο τιμώμενων προσώπων του φετινού Φεστιβάλ, ενώ τη «μονιμότητά» του στο ρόλο του παρουσιαστή θα επιβεβαιώσει και πάλι ο Αλέξης Κωστάλας. Ανοιχτή είναι ακόμα η προθεσμία για τις δηλώσεις ενδιαφέροντος από πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν στην «επιτροπή κοινού», ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η προπώληση των καρτών διαρκείας. 

Οι οικονομικές δυσκολίες για μία τέτοιου μεγέθους διοργάνωση είναι δεδομένες, ωστόσο οι διοργανωτές καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να μην γίνουν «εκπτώσεις», ούτε στη φιλοξενία και μετακίνηση των ομάδων και των μελών της κριτικής επιτροπής ούτε στην ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Σε αυτό συμβάλλουν οι οικονομικές ενισχύσεις από τον δήμο Ορεστιάδας και την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου αλλά και οι χορηγίες ιδιωτών και επιχειρήσεων, που συνεχίζουν να στηρίζουν το «Γκατζολάκι». 

Όσον αφορά το ρεπερτόριο των ομάδων που θα διαγωνιστούν στο Φεστιβάλ, αυτό περιλαμβάνει δύο κωμωδίες, δύο «κωμικοδράματα» και δύο αμιγώς δραματικά έργα. «Θα θέλαμε να είχαμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε μόνο κωμωδίες για να χαρίσουμε όσο περισσότερο γέλιο γίνεται στον κόσμο, που με όλα όσα συμβαίνουν έχει χάσει το κέφι και την αισιοδοξία του, όμως το κριτήριο επιλογής των ομάδων δεν είναι τα έργα με τα οποία δηλώνουν συμμετοχή, αλλά το επίπεδο των παραστάσεων που ανεβάζουν», εξηγεί η ομάδα του «Διόνυσου», που κάνει την τελική επιλογή των διαγωνιζόμενων. 

Οι συνέπειες της «κρίσης», πάντως, φαίνεται ότι φέτος επηρέασαν σοβαρά και τους σχεδιασμούς εξορμήσεων των θεατρικών ομάδων. Αρκεί να αναφερθεί ότι μέχρι και πέρυσι οι αιτήσεις για συμμετοχή στο Φεστιβάλ ξεπερνούσαν τις 35, ενώ φέτος περιορίστηκαν σε 14. 

Υπενθυμίζεται ότι το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 29 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου. Οι παραστάσεις θα δοθούν στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Ν. Ορεστιάδας και η σειρά εμφάνισης των θεατρικών ομάδων είναι η εξής: 

  1. Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας-Μακρακώμης (Θ.Ε.Σ.ΜΑ.) με το έργο «Ματωμένος Γάμος» του F.G.Lorca (Κυριακή 30/8)
  2. Θεατρικό Εργαστήρι Αναπτυξιακής Δήμου Νέστου με το έργο «Οκτώ Γυναίκες Κατηγορούνται» του R. Thomas (Δευτέρα 31/8)
  3. Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικής Κίνησης Νομού Ροδόπης με το έργο «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» του E. Albee (Τρίτη 1/9)
  4. Θεατρική Πύλη του Συλλόγου Πολιτών Πυλαίας Θεσσαλονίκης με το έργο «Η Αυλή των Θαυμάτων» του Ι. Καμπανέλλη (Τετάρτη 2/9)
  5. Πολιτιστικός Θεατρικός Σύλλογος Αλμωπίας «Έκφραση» με το έργο «Άγριες Διαθέσεις» του J. Tobias (Πέμπτη 3/9)
  6. Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου Κρήτης με το έργο «Μπεσαμέλα» του Μάνου Μανιά (Παρασκευή 4/9)

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία