Περισσότεροι από 700.000 πρόσφυγες έφτασαν από την αρχή το έτους μέχρι σήμερα σε ευρωπαϊκό έδαφος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Από αυτούς, οι 562.355 πέρασαν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και 140.000 από μέσω Ιταλίας.

3.210 έχασαν τη ζωή τους στη διαδρομή, κυρίως στα νερά της θάλασσας, ή φέρονται ως αγνοούμενοι. Τα στοιχεία της UNHCR (Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για πρόσφυγες) αναφέρουν πως περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες που πέρασαν στην Ευρώπη είναι από τη Συρία, ενώ συγκεκριμένα στην Ελλάδα οι πρόσφυγες της Συρίας αντιπροσωπεύουν το 64% των αφίξεων.

Η απογοήτευση του Γιούνκερ

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα...έψαλε στα κράτη-μέλη που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ε.Ε. δεν είναι σε καλή κατάσταση».

«Την περασμένη εβδομάδα, από τον προσφυγικό δρόμο των Βαλκανίων είδαμε πρόσφυγες να περνάνε από τα παγωμένα ποτάμια, τις κακουχίες και το κρύο, και σε λίγο θα τους βλέπουμε μέσα στα χιόνια», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ και κατηγόρησε εκείνα τα κράτη-μέλη, που όχι μόνο δεν εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα αλλά προκαλούν και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αποφάσεων της Ε. Ε. Τέλος ο κ .Γιούνκερ παρατήρησε με θλίψη ότι στο προσφυγικό η Ευρώπη μοιάζει να μην μπορεί να συνεννοηθεί. Θύμισε δε ότι «η Ευρώπη δεν κτίζεται με το να πολεμάει ο ένας τον άλλον, αλλά με το να συνεργάζεται ο ένας με τον άλλο». Όσον αφορά το μέχρι σήμερα εκτιμώμενο κόστος του προσφυγικού στην Ε. Ε., φτάνει πλέον στα 10 δις ευρώ. 

Φωτογραφία της ημέρας

Ροή ειδήσεων

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία