Σήμερα...πετάμε χαρταετό

Πριν 3.000 χρόνια οι Κινέζοι πετούσαν χαρταετό προσπαθώντας να επικοινωνήσουν με τον Θεό.

Ο συμβολισμός αυτός διατηρήθηκε στο πέρασμα των αιώνων και διαδόθηκε και σε άλλους τόπους, όπου τα ονόματα των Θεών ήταν διαφορετικά.

Σήμερα ο συμβολισμός του χαρταετού που προσπαθούμε να στείλουμε όσο πιο ψηλά γίνεται, ίσως να είναι λιγότερο γνωστός, δεν παύουμε όμως να το προσπαθούμε, ακόμα και για να κάνουμε το χατίρι του παιδιού που συνοδεύουμε ή που κρύβουμε μέσα μας.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να...πετάξουμε χαρταετό με τη μεταφορική έννοια, οπότε δε θα χρειαστεί να νοιαστούμε για καλούμπες, ζύγια και ουρές. Είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση, ένα κομμάτι λαγάνα θα το φάμε. Από την αρχαιότητα προερχόμενη και αυτή, ήταν πάντα ο άζυμος άρτος, που παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, που ήταν μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό. Αν υπάρχει από δίπλα και ένα ταπεράκι με αυγοτάραχο (ταραμάς στην τουρκική γλώσσα) και λίγος χαλβάς (αραβική λέξη), τα βγάλαμε και φέτος τα “Κούλουμα”, που είναι πολύ πιθανό να τα κάνουν τελικά μόνον οι Αθηναίοι. Η προέλευση της λέξης "Κούλουμα", σύμφωνα με μία άποψη, συνδέεται με τους στύλους (κολώνες) του Ολυμπίου Διός, για τους οποίους οι αθηναίοι χρησιμοποιούσαν την λατινική λέξη columna. Εάν ισχύει αυτό, όλοι όσοι γιορτάζουν υπαίθρια την Καθαρά Δευτέρα δεν κάνουν και “Κούλουμα”!

Όλοι όμως τιμούν την έναρξη της Σαρακοστής, δηλαδή της νηστείας των σαράντα ημερών που φτάνουν ως το Σάββατο του Λαζάρου. Μετά ξεκινά η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας (δηλαδή η λεγόμενη “νηστεία του Πάσχα” κοντεύει τελικά τις 50 ημέρες). 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία