Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου, θα τιμήσουν και φέτος 8 πολιτιστικοί ποντιακοί σύλλογοι που λειτουργούν στα όρια του δήμου Αλεξανδρούπολης, με την υποστήριξη της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7:30 το απόγευμα του Σαββάτου (19/05) στο δημοτικό θέατρο της Αλεξανδρούπολης, με ομιλίες, παρουσίαση θεατρικού δρώμενου και έκθεση αρχειακού φωτογραφικού υλικού και αντικειμένων. Θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία προς το μνημείο των αγωνιστών του Πόντου, στο πάρκο «Αργώ».

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

«Έξοδος» - Θεατρικό Δρώμενο.

Ερμηνεύουν: Ουρανία Πανταζίδου και Βάσω Πετρίδου.


Ομιλίες:
«Γεώργιος Θ. Κανδηλάπτης. Η ζωή ενός φιλότιμου Πόντιου μέσα από τις αναμνήσεις του», Α. Δικηγόρος Γεώργιος Κιζιρίδης, δισέγγονος του Γ. Κανδηλάπτη.

«ΜΝΗΜΗ», Μιχάλης Νικολαίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Πεύκων "Οι Ρίζες".


Έκθεση Αρχειακού Φωτογραφικού Υλικού & Αντικειμένων (χώρος υποδοχής θεάτρου).


Ακολουθεί στις 8:30 μ.μ. Λαμπαδηφορία προς το Μνημείο των Αγωνιστών του Πόντου (πάρκο «Αργώ»).


Η εκδήλωση μνήμης διοργανώνεται από τους Πολιτιστικούς Ποντιακούς Συλλόγους:

Έβρου "Αλέξιος Κομνηνός", Πεύκων "Οι Ρίζες", Νέας Χηλής "Άγιος Γεώργιος", Παλαγίας "Ο Μέγας Αλέξανδρος", Νίψας, Αετοχωρίου "Η Σάντα", Δωρικού "Ακρίτες Κομνηνοί", Φερών "Παναγία Σουμελά", σε συνδιοργάνωση με την "Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου" (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) και εντάσσεται στα «Ελευθέρια 2018» του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Την Κυριακή (20/05), στις 10 το πρωί, θα τελεσθεί δοξολογία για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου και στις 11 π.μ. η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Αγωνιστών του Πόντου από τις Αρχές και τους Συλλόγους.

Μακάριος Λαζαρίδης: “Εθνική υπόθεση να διασφαλίσουμε την ιστορική μνήμη”

Σε μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, αναφέρει ότι «η σημερινή ημέρα είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Όλοι οι Έλληνες τιμούμε τους 353.000 αδελφούς μας από τον Πόντο που εξοντώθηκαν με μαζικές εκτελέσεις κατά την περίοδο από το 1914 έως το 1923. Αλλά και όλους εκείνους που εκτοπίστηκαν βίαια και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους.

Είναι εθνική υπόθεση να διασφαλίσουμε ότι η ιστορική μνήμη δεν θα σβήσει ποτέ. Αυτό το μαύρο κεφάλαιο της Ιστορίας θα μας θυμίζει πάντα ότι ως Έλληνες έχουμε χρέος να σταθούμε ενωμένοι απέναντι στο ρατσισμό, το μίσος και το σωβινισμό».

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία