Ν. Βούτσης: Για τον ελληνικό λαό είναι πια ο “Άγγελος και ο Δημήτρης”

“Ρεαλιστικό και ανεπιφύλακτο” χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, το αίτημα για την άμεση αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, “που ο ελληνικός λαός τους ξέρει πια σαν “Άγγελο και Δημήτρη”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στις δηλώσεις του από το τελωνείο των Καστανεών, από το οποίο πέρασε στην Ελλάδα αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε μαζί τους στις φυλακές της Αδριανούπολης. 

“Ήμασταν μαζί τους για αρκετή ώρα, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπου βρίσκονται αναιτίως και κακώς. Ανεξάρτητα από το ότι βρίσκονται σε κάποιες συνθήκες που μπορεί να τις πει κανείς βιώσιμες, αλλά με στέρηση ελευθερίας δεν είναι βιώσιμη ούτε μία ημέρα”, υπογράμμισε ο κ. Βούτσης. Ο Πρόεδρος της Βουλής μετέφερε στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς τη στήριξη της πολιτειακής ηγεσίας, της κυβέρνησης και όλης της Βουλής και τους διαβεβαίωσε “για την προσπάθεια που γίνεται, ώστε το συντομότερο δυνατό-κι αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό-να σταματήσει να υπάρχει αυτή η ταλαιπωρία, για την οποία δεν υπάρχει καμία αιτία”. 

Αναφερόμενος στο “ηθικό των παιδιών, τη στάση τους και το ήθος τους”, τόνισε ότι “δίνουν ένα παράδειγμα, πώς σε πολύ δύσκολες και εντελώς άδικες συνθήκες, δύο νέα παιδιά έχουν το φρόνημα να αντεπεξέρχονται. Πλην όμως, αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους μας είναι να διαμορφώσουμε τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για να λήξει αυτή η ιστορία άμεσα και να μην υπάρξει οποιαδήποτε άλλη επικινδυνότητα, τόσο εδώ στα σύνορα όσο και στο Αιγαίο”. 

Σχολιάζοντας το γενικότερο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι “χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια για να πετύχει η ειρήνη, έξω από τον κυνισμό των πολεμικών προετοιμασιών”, και υποστήριξε ότι “πλέον, οι λαοί έχουν τη σοφία, για να ζήσουν διαφορετικά και ειρηνικά”. 

Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν είναι αισιόδοξος για γρήγορη λύση στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δήλωσε ότι η αισιοδοξία του “βασίζεται ακριβώς στην κατανόηση και τη συνειδητοποίηση του άτοπου της υπόθεσης”, αφού, όπως επεσήμανε, “δεν υπάρχει καμία αιτία, ούτε προσχηματική, δηλαδή δεν υπάρχουν καν κατηγορίες”. Καταλήγοντας, ανέφερε πως “η παράταση της κατάστασης, που είναι εντελώς ανεξήγητη, εκθέτει και θίγει πρώτα απ΄ όλα αυτούς που τη δημιούργησαν και αυτούς που την παρατείνουν. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η διεθνής κοινότητα έχει αποφανθεί για το ζήτημα αυτό, δεν υπάρχει άνθρωπος, ούτε από 'δω ούτε από 'κει-είναι γνωστό ότι ο κόσμος στην Αδριανούπολη έχει αντιληφθεί τις συνέπειες αυτής της πράξης-, δεν υπάρχει κανείς που να λέει ότι θα πρέπει να παραταθεί αυτή η ταλαιπωρία”. 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία