“Μεγάλα πατριωτικά λόγια” το “εμπάργκο” στην Τουρκία 

Δεν επαληθεύονται από τους πραγματικούς αριθμούς τα...περήφανα ρεπορτάζ με τους πηχυαίους τίτλους για “μηδενική κίνηση Ελλήνων προς την Τουρκία”, από την ημέρα που έγινε γνωστό το περιστατικό με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς (01/03). 

Το “ηχηρό, αυθόρμητο εμπάργκο”, για το οποίο μιλούν ορισμένοι, δεν έχει τις διαστάσεις που προβάλλονται, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρξαν πραγματικά κι εκείνοι που επέλεξαν, σε  ένδειξη διαμαρτυρίας, να διακόψουν τα τακτικά σούρτα-φέρτα στην Αδριανούπολη, για καφέ και ψώνια, επηρεασμένοι από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. 

Κανείς δεν αρνείται ότι παρατηρείται κάποια μείωση στην κίνηση των ελληνικών Ι. Χ. που περνούν από το τελωνείο των Καστανεών, ωστόσο ούτε “κατακόρυφη” ούτε “ραγδαία” καταγράφονταν αυτή μέχρι τις 5 Μαρτίου, όπως αποδεικνύεται και από τους ίδιους τους αριθμούς. Δεν αποκλείεται, βέβαια, το…κίνημα “δεν πάω στην Τουρκία” να διευρύνθηκε ελαφρά μετά την 6η Μαρτίου, που ανακοινώθηκε η διοργάνωση της ποδηλατοπορείας συμπαράστασης και της συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που θα πραγματοποιηθούν στην Ορεστιάδα την Κυριακή (11/03). Θα έχει ενδιαφέρον, πάντως, να παρακολουθήσει κανείς τι διάρκεια θα έχει το όποιο “εμπάργκο”, δεδομένου ότι, για τους κατοίκους της περιοχής, ήταν πολύ ισχυρή η δύναμη της συνήθειας να πηγαίνουν στην Αδριανούπολη για τα ψώνια τους.

Τα στοιχεία εισόδων-εξόδων Ι. Χ. αυτοκινήτων (με ελληνικές και τουρκικές πινακίδες) από το τελωνείο Καστανεών για το διάστημα από 24 Φεβρουαρίου έως και 5 Μαρτίου επιβεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε καμία “φοβερή μεταβολή”, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ακόμη και τις πρώτες ημέρες μετά το περιστατικό: 

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου: 373 είσοδοι, 292 έξοδοι 

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου: 308 είσοδοι, 328 έξοδοι 

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου: 145 είσοδοι, 133 έξοδοι 

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου: 102 είσοδοι, 89 έξοδοι 

Τετάρτη 28 Φεβροαρίου: 93 είσοδοι, 85 έξοδοι 

Πέμπτη 1η Μαρτίου: 197 είσοδοι, 178 έξοδοι (ημέρα σύλληψης των 2 στρατιωτικών) 

Παρασκευή 2 Μαρτίου: 238 είσοδοι, 205 έξοδοι 

Σάββατο 3 Μαρτίου: 340 είσοδοι, 312 έξοδοι 

Κυριακή 4 Μαρτίου: 257 είσοδοι, 269 έξοδοι 

Δευτέρα 5 Μαρτίου: 175 είσοδοι,159 έξοδοι  

Μειωμένο, εδώ και καιρό, το ενδιαφέρον για τις “εκδρομές της Παρασκευής” προς Αδριανούπολη 

Όσον αφορά τις μετακινήσεις προς την Αδριανούπολη με τα τουριστικά λεωφορεία της Ορεστιάδας (οι γνωστές εκδρομές της Παρασκευής), αυτές ούτως ή άλλως είχαν “κόψει” τους τελευταίους μήνες, λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δρομολόγιο τουριστικού λεωφορείου από την Ορεστιάδα προς την Αδριανούπολη έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου. Έκτοτε δεν συμπληρώθηκε ποτέ ξανά ικανός αριθμός εκδρομέων που να καθιστά, επιχειρηματικά συμφέρον, το δρομολόγιο. Τσάμπα μαγκιές δηλαδή…

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία