Σε εγκατάλειψη τα δημοτικά easybike του Διδυμοτείχου 

Τον Μάιο του 2013 το Διδυμότειχο έμπαινε στο πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Ελλάδας δίκτυο των κοινόχρηστων ποδηλάτων EasyBike.

Το όλο σκηνικό θύμιζε σύγχρονες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στις οποίες το σύστημα είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο. Ο δήμος ξεκίνησε με την εγκατάσταση 7 σταθμών αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων, στους οποίους επρόκειτο να τοποθετηθούν τα πρώτα 50 ποδήλατα, με προοπτική, στη συνέχεια, να διατεθούν και τα υπόλοιπα πενήντα που είχε προμηθευτεί. Οι πέντε από τους επτά σταθμούς εγκαταστάθηκαν μέσα στην πόλη, ένας στο Ελληνοχώρι και ένας στο Ισαάκιο! 

Οι προσδοκίες ήταν μεγάλες, όσο μεγάλη ήταν και η προβολή της πρωτοβουλίας όταν εγκαινιάστηκε. Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη, τον περασμένο Ιούλιο (2017), ο δήμος ανακοινώνει ότι τα easybike θα διατίθενται πλέον δωρεάν στους χρήστες, ως κίνητρο για τη διάδοση της ιδέας χρήσης του ποδηλάτου μέσα στην πόλη, από περισσότερους κατοίκους. 

Στο διάστημα λειτουργίας του συστήματος, δεν ήταν λίγες οι φορές που κάποιοι επιχείρησαν να τα “σηκώσουν”, ενώ συχνά παρατηρούνταν σοβαρές φθορές στα 40 (τελικά) ποδήλατα που έβγαλε ο δήμος στους αυτοματοποιημένους σταθμούς, από τους οποίους ενεργοί είναι πια μόνο οι τρεις, όπως δείχνει το διαδικτυακό σύστημα παρακολούθησής τους σε πραγματικό χρόνο

Οι Σταθμοί Ελληνοχωρίου, Ισαακίου, Πλατείας Δημοκρατίας και Εφορίας δείχνουν μηδέν συνολικές θέσεις, μηδέν ποδήλατα, μηδέν ελεύθερες θέσεις. 

Και σε εκείνους, όμως, που δίνουν ακόμα σήμα ως ενεργοί (ΚΤΕΛ, Μεραρχίας και Δημαρχείου), η εικόνα είναι απογοητευτική: Τα ποδήλατα είναι ξεφούσκωτα, με σπασμένα φρένα και σημάδια σκουριάς, ενώ τα καντράν τους δε δίνουν καμία ένδειξη, αφού έχουν γεμίσει υγρασία. Τα διαθέσιμα ποδήλατα που δείχνει το online σύστημα των τριών σταθμών είναι μόλις 10 και είναι άγνωστο εάν τα υπόλοιπα 30 (εφόσον τελικά διατέθηκαν προς χρήση τα 40 από τα 100 που είχε προμηθευτεί ο δήμος) υπάρχουν κάπου δηλωμένα από χρήστες ή έχουν “χαθεί”. Πέντε χρόνια μετά, συμπεραίνει κανείς ότι κάποιες ιδέες είναι τελικά πολύ μεγαλύτερες από τα μικρο-επαρχιώτικα μεγέθη μας. 

  • easybike1
  • easybike2
  • easybike3
  • easybike4

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία