Δ. Ρίζος: Απεγκλωβίζονται από τη Σαρία οι μουσουλμάνοι της Θράκης 

Για νομοθετική πρωτοβουλία που “απεγκλωβίζει” σε μεγάλο βαθμό τους μουσουλμάνους πολίτες της Θράκης από τον “ιερό μουσουλμανικό νόμο”, κάνει λόγο σε δήλωσή του ο βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Ρίζος, με αφορμή την ψήφιση του νόμου που καταργεί την υποχρεωτικότητα της Σαρία. 

“Μετά και από την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία, πολλοί συμπολίτες μου από την περιοχή μας, την Θράκη, που ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνο σε αυτές που απαρτίζουν σήμερα την κυβερνητική πλειοψηφία, αντιλαμβανόμενοι το αυτονόητα θετικό πρόσημο της εν λόγω μεταρρύθμισης, τοποθετήθηκαν δημόσια υπέρ της κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Μιας κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας που «απεγκλωβίζει» σε μεγάλο βαθμό τους μουσουλμάνους στο θρήσκευμα συμπολίτες μας, που ταλαιπωρούνταν ποικιλοτρόπως εδώ και δεκαετίες”, αναφέρει συγκερκιμένα ο βουλευτής. 

Εκτιμά επίσης ότι “το συγκεκριμένο στοιχείο, η ευρεία δηλαδή κοινωνική συναίνεση υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικότητας της Σαρία, είναι η τρανή απόδειξη ότι οι συμμαχίες και οι συμπράξεις όλων των προοδευτικών κοινωνικών δυνάμεων πάνω στις τόσο απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τον τόπο, βρίσκονται εδώ, είναι γεγονός. Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι, ακόμη και σήμερα, με παλαιοκομματικού τύπου μεθοδεύσεις και πρακτικές, να διαχωρίσουν τους ανθρώπους, ακριβώς για να διατηρήσουν τα κομματικά τους ακροατήρια – φέουδα. Τα ζούμε χρόνια αυτά στη Θράκη”.

Καταλήγοντας, ο κ. Ρίζος επισημαίνει ότι “υπάρχει πλέον και η άλλη επιλογή για τους Έλληνες μουσουλμάνους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν θα βρίσκονται πια αντιμέτωποι με δικαστικές καταστάσεις όπου δεν τηρούνται πρακτικά, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα άσκησης έφεσης, όπου γίνεται επίκληση άγραφων κανόνων δικαίου και πολλά πολλά ακόμη”.

Σημειώνει, τέλος, ότι “τα όσα θετικά γίνονται σήμερα και σύντομα θα γίνουν και τυπικά πλέον νόμος του κράτους, αποτελούν το πρώτο αποφασιστικό και θαρραλέο βήμα για την ολοκληρωτική υπαγωγή των αστικών διαφορών όλων των Ελλήνων πολιτών στα πολιτικά δικαστήρια. Και αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέο. Και εκείνο που θα γράψει η ιστορία είναι ότι αυτό που δεν τόλμησαν άλλοι επί δεκαετίες, το πράττει η σημερινή κυβέρνηση, δίνοντας διέξοδο σε πολλούς μουσουλμάνους στο θρήσκευμα συμπολίτες μας. Διέξοδος που μέχρι σήμερα στην ουσία δεν υπήρχε. Και εμείς στην Θράκη, θα θυμόμαστε την στιγμή που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε από το 6ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Κομοτηνή το τέλος της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία, ως ιστορική”.