Και 2η “καμπάνια” στο εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας-δεν θα μείνει τεύτλο στα χωράφια

Μέχρι αύριο το βράδυ (1/12) θα παραλαμβάνονται τεύτλα από το εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας, σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό που επέβαλαν οι καιρικές συνθήκες.

Ορισμένες μικρές ποσότητες είναι πιθανό να παραδοθούν και το πρωί του Σαββάτου, ενώ την Κυριακή το βράδυ εκτιμάται ότι θα σταματήσει και η κοπή, λόγω έλλειψης πρώτης ύλης. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η πρώτη περίοδος της φετινής καμπάνιας, κατά την οποία, με τη βοήθεια και του Στρατού, που συνέδραμε καθοριστικά στη φόρτωση και μεταφορά των τεύτλων από τα χωράφια στο εργοστάσιο, παρέδωσαν τα τεύτλα τους περίπου 650 παραγωγοί. Παραμένει στις εκτάσεις η παραγωγή άλλων 35 περίπου καλλιεργητών, οι οποίοι, στην παρούσα φάση, αδυνατούν να προχωρήσουν σε τευτλοεξαγωγή εξαιτίας της λάσπης στις καλλιεργημένες εκτάσεις τους.

Για την παραγωγή τους θα ακολουθήσει η δεύτερη περίοδος καμπάνιας, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Για την εξαγωγή των τεύτλων από τα περίπου 2.000 στρέμματα που απέμειναν, «θα χρειαστεί ένα δεκαήμερο ξερού βοριά», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα διευθυντικά στελέχη του εργοστασίου, διαβεβαιώνοντας ότι «δε θα μείνει τεύτλο σε κανένα χωράφι». Οι ποσότητες που θα συγκεντρωθούν για τη δεύτερη περίοδο κατεργασίας θα αποθηκευτούν στα ΣΙΛΟ του εργοστασίου μέχρι την επανεκκίνηση, η οποία, προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί χρονικά, ωστόσο το χρονικό περιθώριο που δίνεται είναι μέχρι τον Μάρτιο του 2018, ώστε να μην υπάρξουν απώλειες στην απόδοση.

Μέχρι σήμερα στο εργοστάσιο παραδόθηκαν περίπου 90.000 τόνοι τεύτλων και έχει γίνει κατεργασία 77.000 τόνων. Με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της καμπάνιας, που θα έχει διάρκεια 6-7 ημερών, υπολογίζεται ότι ο προϊόν που θα έχει κατεργαστεί φέτος το εργοστάσιο θα φτάσει τους 105.000 τόνους. Η απόφαση να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο για να απορροφηθεί το σύνολο της παραγωγής είναι υψηλού κόστους, ωστόσο αποτελεί επιλογή της διοίκησης, που επιδιώκει να αποδείξει στην πράξη ότι είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει το κλίμα εμπιστοσύνης με τους τευτλοπαραγωγούς και να τους κρατήσει στην καλλιέργεια.

Σημειώνεται ότι η προσωρινή διακοπή καμπάνιας δεν είναι πρωτόγνωρο γεγονός, καθώς οι καιρικές συνθήκες το έχουν επιβάλει και κατά το παρελθόν, τόσο στο εργοστάσιο Ορεστιάδας (2006) όσο και στα εργοστάσια Σερρών (2005) και Πλατέος (2007).  

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία