Σε εφαρμογή το πρόγραμμα επιτήρησης εκτροφών στην ΑΜΘ 

Σε εξέλιξη είναι εδώ και δύο εβδομάδες περίπου, σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η εφαρμογή του προγράμματος επιτήρησης και λήψης μέτρων για την προστασία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου από τα εξωτικά νοσήματα της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, του αφθώδους πυρετού, της πανώλης ττων μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς των προβάτων. 

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής, που ενισχύθηκαν με έξι κτηνιάτρους για τον σκοπό αυτό. Το εποχικό προσωπικό που προσελήφθη θα απασχοληθεί τουλάχιστον για έναν χρόνο στο πρόγραμμα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ανανέωσης των 12μηνων συμβάσεων για όσο διάστημα συνεχιστεί η εφαρμογή του. 

Οι έλεγχοι γίνονται σε όλες της μονάδες βοοειδών και αιγοπροβάτων. Στην περίπτωση των εκτροφών με βοοειδή επιλέγονται 15 μονάδες κάθε μήνα, από τις οποίες εξετάζονται κλινικά τουλάχιστον 20 ζώα. Το ίδιο γίνεται και στις εκτροφές αιγοπροβάτων, με πρόσθετο μέτρο τη λήψη τεσσάρων δειγμάτων αίματος ζώων από κάθε μονάδα, για ορολογική εξέταση. 

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες υπενθυμίζουν στους κτηνοτρόφους ότι θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα για την ύπαρξη ύποπτων συμπτωμάτων ή αλλοιώσεων που θα παρατηρήσουν στα ζώα τους, τηρώντας παράλληλα όλα τα προβλεπόμενα απαγορευτικά και περιοριστικά μέτρα. “Το πρόγραμμα δεν υποκαθιστά ούτε αντικαθιστά τα Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης”, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Κτηνιατρική Διεύθυνση και διευκρινίζει ότι οι πρόσθετες επιτηρήσεις, σε συνδυασμό με την συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα των Κτηνιατρικών Αρχών, των κτηνοτρόφων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, “θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εισβολής κάποιου από τα συγκεκριμένα νοσήματα στον τόπο μας”. 

Εστία ευλογιάς στη Ραιδεστό-μέτρα βιοασφάλειας στον Έβρο

Εν τω μεταξύ, στις 21 Νοεμβρίου η Τουρκία ενημέρωσε το σύστημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινοποίηση ασθενειών ζώων (ADNS) ότι επιβεβαιώθηκε εστία ευλογιάς των προβάτων στο Tekirdağ (Ραιδεστό), 110 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

Η ειδοποίηση προκαλεί την ενεργοποίηση αυξημένων μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές, τα οποία οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων καλούνται να εφαρμόσουν, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες μετάδοσης της ασθένειας στις εκτροφές τους. 

Φωτογραφία της ημέρας

Ροή ειδήσεων

Επικοινωνία