Εκπονούνται οι μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομών γεωθερμίας της Σαμοθράκης 

Πριν το τέλος του έτους θα εκπονηθούν οι μελέτες του “master plan” για την αντιπλημμυρική προστασία της Σαμοθράκης και τις υποδομές γεωθερμίας για το νησί, απαντά η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, μαζί με 21 ακόμα βουλευτές, σχετικά με τις «ενέργειες για την αποκατάσταση των δομών της Σαμοθράκης και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των κατοίκων του, μετά την καταστροφική πλημμύρα».

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη αναπληρώτρια υπουργός, Θεανώ Φωτίου, ενημερώνει τους βουλευτές ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν έχουν λάβει ακόμα από τον δήμο Σαμοθράκης τα αιτήματα για τις οικονομικές ενισχύσεις που προβλέπονται για τις οικογένειες και τα νοικοκυριά που επλήγησαν, καθώς ο δήμος δεν έχει υπηρεσίες πρόνοιας. Για τον λόγο αυτό, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου έδωσε οδηγίες σε υπάλληλο του δήμου Σαμοθράκης, ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαδικασία συγκέντρωσης και ελέγχου των δικαιολογητικών των δικαιούχων οικονομικών ενισχύσεων. Όταν το Υπουργείο λάβει τα στοιχεία από τον δήμο Σαμοθράκης, θα προχωρήσει στη μεταβίβαση της συνολικής πίστωσης για τη χορήγηση των ενισχύσεων στις οικογένειες που τις δικαιούνται. 

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μαζί με τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας, Οικονομικών και Υποδομών, έχουν εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία προβλέπει διευκολύνσεις για τις πληγείσες επιχειρήσεις, τους εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις οριοθετημένες πληγείσες περιοχές. 

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι διευκολύνσεις αφορούν στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς. 

Ειδικότερα προβλέπεται ότι για ένα εξάμηνο “παγώνουν” οι κεφαλαιοποιήσεις των καθυστερούμενων, η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η εξόφλησή τους σε 12-24 ισόποσες δόσεις, μετά το πέρας του εξαμήνου της αναστολής.