Εγκαινιάστηκε το τυροκομείο του συνεταιρισμού “Θρακών Αμνός”-έτοιμο για έναρξη παραγωγής  

Εγκαινιάστηκε το πρωί (15/11) το τυροκομείο του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού “Θρακών Αμνός”, στο Νεοχώρι του δήμου Ορεστιάδας.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, που χαρακτήρισε τη νέα επιχειρηματική δραστηριότητα του Συνεταιρισμού “ευχάριση έκπληξη” στον αγροτικό χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. “Ο Συνεταιρισμός “Θρακών Αμνός”, με τη δραστηριότητα που εγκαινιάστηκε σήμερα, μπαίνει στον κλάδο της επεξεργασίας γάλακτος και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων”, ανέφερε ο κ. Αποστόλου στις δηλώσεις του, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι “μία οργάνωση που ξεκίνησε από 19 κτηνοτρόφους και έχει φτάσει σήμερα τους 180, καταφέρνει πλέον να έχει μία δυναμική που φτάνει τα 2,5 εκ. λίτρα γάλα ετησίως και να μπαίνει ουσιαστικά στην αγορά, με εντυπωσιακά βήματα”.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το υπουργείο θα βοηθήσει όπου χρειαστεί την προσπάθεια του Συνεταιρισμού, υπογράμμισε τη συμβολή του Πανεπιστημίου στο όλο εγχείρημα και επεσήμανε ότι η δραστηριότητα και το όραμα των μελών του “Θρακών Αμνός” αποτελεί αυτό που χρειάζεται ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας.

Αφιερωμένη στη μνήμη του Ζαφείρη Άμπα

Η μονάδα φέρει το όνομα του πρόωρα χαμένου αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας, Ζαφείρη Άμπα, που σκοτώθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 2013 σε τροχαίο δυστύχημα κοντά στα Ρίζια Ορεστιάδας. Ο Ζαφείρης Άμπας ήταν ο εμπνευστής και ιδρυτής του Συνεταιρισμού “Θρακών Αμνός” αλλά και εκείνος που είχε προετοιμάσει τη διεύρυνση της δραστηριότητάς του με τη δημιουργία τυροκομείου, ενώ στα δύο χρόνια που καθοδήγησε το εγχείρημα και το έβαλε σε ράγες ανάπτυξης, πρόλαβε να σχεδιάσει και άλλες δραστηριότητες για τον Συνεταιρισμό, τις οποίες τα μέλη του μέχρι και σήμερα έχουν ως αφετηρία για τα επόμενα βήματά τους. 

Επιτυχείς οι πρώτες δοκιμές

Το τυροκομείο είναι σε θέση να ξεκινήσει άμεσα την τυροκόμηση, όπως φάνηκε από τις πρώτες δοκιμές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες. Ο βασικός εξοπλισμός που διαθέτει το τυροκομείο θα εξυπηρετήσει την πρώτη φάση λειτουργίας του, ωστόσο η μονάδα πρόκειται να ενισχυθεί με επιπλέον μηχανήματα, ώστε να μπορεί να “πιάσει” το μέγιστο τη δυναμικής της. 

Η διαδικασία τυροκόμησης αναμένεται να ξεκινήσει συστηματικά τις επόμενες εβδομάδες, ενώ το προϊόν θα διατεθεί στους καταναλωτές από το 2018, δεδομένου ότι μεσολαβεί και το τρίμηνο ωρίμανσης του τυριού. Η διάθεση θα γίνεται αρχικά από το πρατήριο που θα λειτουργεί μέσα στη μονάδα και από το πρατήριο της Αλεξανδρούπολης και θα ακολουθήσει η δημιουργία πρατηρίων σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί και Φέρες, ενώ πώληση θα γίνεται και από τους αυτόματους πωλητές (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή). Από τα μηχανήματα αυτά, το καταναλωτικό κοινό θα μπορεί να προμηθεύεται και το γίδινο γάλα, ενώ στη συνέχεια θα διατίθεται και το γιαούρτι. Από ξεχωριστούς πωλητές θα διατίθεται το παγωτό του “Θρακών Αμνός”, που επίσης περιλαμβάνεται στα σχέδια του Συνεταιρισμού. Τα περίπου 20.000 ζώα των εκτροφών των 180 μελών “δίνουν” μέχρι και 2,5 εκ. λίτρα γάλα ετησίως, το οποίο θα παστεριώνεται και στη συνέχεια θα μεταποιείται σε γαλακτοκομικά προϊόντα αναλόγως της ζήτησης που θα υπάρχει. Να σημειωθεί, τέλος, ότι η μονάδα θα είναι επισκέψιμη για τους καταναλωτές που επιθυμούν να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις και τη διαδικασία της τυροκόμησης.  

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία