Στη συγκέντρωση της Κομοτηνής η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου “Η Ενότητα” 

Στη συγκέντρωση που οργανώνουν εργατικά σωματεία, αγροτικοί και φοιτητικοί σύλλογοι, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κομοτηνή, για το περιφερεικό συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης, θα συμμετέχει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου “Η Ενότητα”. 

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγεμα της Τρίτης (14/11) στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. 

Στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία τονίζει ότι “την ώρα που όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι κάνουν τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και διαπιστώνουν πως και με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο τίποτα δεν άλλαξε, αλλά τα πράγματα έγιναν χειρότερα, ο πρωθυπουργός γυρνά από περιφέρεια σε περιφέρεια και διαφημίζει την ιστορία της «δίκαιης» ανάπτυξης και το «τέλος των μνημονίων».

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι “η περίφημη «δίκαιη ανάπτυξη» που εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια μεταφράζεται σε άγρια φορολογία, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, κάθε είδους παλιά και νέα χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ, πράσινο τέλος στο νερό, αυξήσεις στο ρεύμα κ.ά. που σημαίνει περίπου 60% απώλεια εισοδήματος”.

Ειδικά για την περιοχή του Έβρου, καταγγέλλει ότι “καταστράφηκαν βασικές καλλιέργειες, όπως η καπνοκαλλιέργεια που έχει συρρικνωθεί δραματικά, αλλά και η τευτλοκαλλιέργεια, που κάθε χρόνο μειώνεται. Οι δυναμικές καλλιέργειες όπως βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι δεν είναι πλέον βιώσιμες με τις χαμηλές τιμές που παίρνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, ενώ το εμπάργκο στη Ρωσία μείωσε δραματικά το εισόδημα σε σταφύλια, μήλα, ροδάκινα, αχλάδια και άλλα νωπά προϊόντα...Συνολικά όλα τα προϊόντα καρκινοβατούν, ενώ το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνει και οι ζημιές στην παραγωγή είτε δεν καλύπτονται είτε αποζημιώνονται με ψίχουλα από τον αντιδραστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ. Ακόμη πιο τραγική είναι η κατάσταση στην κτηνοτροφία στην οποία προχωρά με γοργούς ρυθμούς η συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια, ενώ οι βιομηχανίες προετοιμάζουν το έδαφος για μεγάλη μείωση της τιμής του γάλατος για τη νέα χρονιά. Η γύμνια όλων τους φάνηκε μετά τα επανωτά χτυπήματα από τις ζωονόσους καθώς χιλιάδες αιγοπρόβατα και βοοειδή θανατώθηκαν λόγω της ευρωενωσιακής πολιτικής που εφαρμόζει με ευλάβεια και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δεν επιτρέπει τον εμβολιασμό. Μια πολιτική εγκληματική, που συνεχώς υποβαθμίζει τις παρεχόμενες δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, ανοίγοντας έτσι διάπλατα το δρόμο στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να μονοπωλήσουν και τον τομέα της κτηνοτροφίας αφήνοντας στην τύχη τους χιλιάδες κτηνοτρόφους”.

Η Ομοσπονδία αναφέρεται, τέλος, στην υποβάθμιση της υπαίθρου και στα προβήματα από τις πλημμύρες, υπογραμμίζοντας ότι “σε κάθε θεομηνία εξαγγέλονται σχέδια αντιπλημμυρικής θωράκισης που ποτέ δεν υλοποιούνται”. 

Οι αγροτικοί σύλλογοι διεκδικούν: 

-Να δίνεται η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής και όχι να απαιτούνται βοσκότοποι (όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

-Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα.

-Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές.

-Στήριξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

-Προστασία των παραγωγών από τα κοράκια που λυμαίνονται τον μόχθο μας.

-Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.

-Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού, στάνης ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

-Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

-ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα για την πλήρη ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, αποζημίωση στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

-Στελέχωση και εξοπλισμό των κρατικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

-Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

-Μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.

-Την κάλυψη όλων των απαραίτητων θέσεων μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων της υπαίθρου.

-Έργα αγροτικής οδοποιίας.

 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία