Λήξη αντιπυρικής περιόδου: Λιγότερες οι φωτιές και τα καμένα στρέμματα στον Έβρο 

Πολύ σημαντική ήταν η μείωση του αριθμού των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, σε σχέση με το 2016, στις περιοχές ευθύνης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ορεστιάδας και του Κλιμακίου Δικαίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έβρου. 

Αντίθετα, στις περιοχές ευθύνης των Π. Υ. Διδυμοτείχου και Σουφλίου τα περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιάς ήταν πολύ αυξημένα, ενώ μόλις τρία παραπάνω σε σχέση με το 2016 ήταν τα περιστατικά πυρκαγιάς στις περιοχές ευθύνης της Π. Υ. Αλεξανδρούπολης και του Κλιμακίου Σαμοθράκης. 

Όσον αφορά τις καμένες εκτάσεις, οι περισσότερες ήταν στην περιοχή Αλεξανδρούπολης, όπου μόνο στην πυρκαγιά της Πυλαίας κάηκαν 600 στρέμματα. 

Συνολικά πάντως, σε επίπεδο νομού, ο επίσημος απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου δείχνει ότι υπήξε μικρή μείωση, της τάξης του 15%, στον αριθμό των πυρκαγιών (206 φέτος έναντι 232 πέρυσι) και μεγάλη μείωση, της τάξης του 75%, στα καμμένα στρέμματα (2.928 φέτος έναντι 8.889 πέρυσι).

Αναλυτικά ανά περιοχή:

Στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Αλεξανδρούπολης και του Πυρ/κού Κλιμακίου Σαμοθράκης εκδηλώθηκαν συνολικά 72 αγροτικές και δασικές πυρκαγιές και κάηκαν 1209 στρέμ. Πέρυσι οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 69 περιστατικά και 784 στρ.

Στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Διδυμοτείχου και του Π/Κ Σουφλίου εκδηλώθηκαν συνολικά 92 δασικές και αγροτικές πυρκαγιές και κάηκαν 1.145 στρέμματα. Πέρυσι οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 37 περιστατικά και 1092 στρ.

Στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Ορεστιάδας και του Π/Κ Δικαίων εκδηλώθηκαν συνολικά 42 δασικές και αγροτικές πυρκαγιές και κάηκαν 575 στρέμματα. Πέρυσι οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 126 περιστατικά και 7.910 στρ.

Η φετινή αντιπυρική περίοδος στον νομό Έβρου χαρακτηρίζεται από τα στελέχη της Πυροσβεστικής “ιδιαίτερα απαιτητική, αλλά επιτυχημένη, με το σύνολο των πυροσβεστκών δυνάμεων να βρίσκεται σε συνεχή αυξημένη ετοιμότητα”. 

Όσον αφορά τις ημέρες “υψηλής επικινδυνότητας”, το 2017 ήταν 28 οι ημέρες που ο δείκτης ήταν στην κατηγορία “3” και 2 οι ημέρες με δείκτη στην κατηγορία “4”, ενώ το 2016 οι μέρες υψηλού κινδύνου ήταν 45 και οι ημέρες πολύ υψηλού κινδύνου ήταν 7.   

Συγκριτικά δηλαδή παρατηρούμε αισθητή μείωση των ημερών αυξημένης επικινδυνότητας φέτος κατά 40%περίπου.

Στα συμπεράσματά της η Πυροσβεστική Υπηρεσία Έβρου  διαπιστώνει ότι το 2017 παρατηρήθηκαν περισσότερες πυρκαγιές που προκλήθηκαν από εμπρησμό, κυρίως σε χορτολιβαδικές εκτάσεις και στη δασική περιοχή Πυλαίας-Καβησού, ενώ ένα μικρό ποσοστό οφείλονταν σε κεραυνούς.  

Τέλος, επισημαίνεται πως παρά το γεγονός ότι η αντιπυρική περίοδος 2017 έληξε, οι πολίτες και οι αγρότες θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο για καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χόρτων, κλαδιών κ.λ.π  και να λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας. 

Φωτογραφία της ημέρας

Ροή ειδήσεων

Επικοινωνία