Ερώτηση 33 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη Σαμοθράκη

Τριάντα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και οι Δημήτρης Ρίζος και Γιώργος Καΐσας, συνυπογράφουν την ερώτηση της Νατάσας Γκαρά για την περιβαλλοντική πορστασία της Σαμοθράκης. 

Η ερώτηση, που απευθύνεται προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρεται στις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για να υλοποιηθούν οι δράσεις αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσε στη Σαμοθράκη η θεομηνία της 25ης Σεπτεμβρίου.  

“Δυστυχώς, η καταστροφή αυτή έφερε στο προσκήνιο όλες τις παραλείψεις που έχουν σημειωθεί κατά το παρελθόν στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και για τον λόγο αυτό η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες ώστε να προστατευτεί, αφενός, το νησί από τα καιρικά φαινόμενα του επικείμενου χειμώνα, αλλά και να δημιουργηθούν οι βάσεις για ένα  ουσιαστικό σταθεροποιητικό σχέδιο, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής”, επισημαίνουν οι βουλευτές. 

Προτείνουν, μάλιστα, σειρά δράσεων, “οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή, αναδεικνύοντας την περιβαλλοντική αξία του νησιού, τόσο από μορφολογική άποψη όσο και από άποψη βιοποικιλότητας”. Οι απειλές του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, όπως έχουν επισημανθεί από εμπειρογνώμονες και αρμόδιες υπηρεσίες, είναι η υπερβόσκηση, η έλλειψη υποδομών και σχεδιασμού στη διαχείριση των δασών και η απουσία σχεδίου αντιμετώπισης πλημμυρών και εκτάκτων αναγκών, ενώ σοβαρό πρόβλημα διαπιστώνεται και στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.  

Οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, την άμεση δρομολόγηση συγκεκριμένων ενεργειών για την υλοποίηση των παρεμβάσεων αποκατάστασης των καταστροφών στο νησί, πρωτοβουλίες ουσιαστικής περιβαλλοντικής και οικολογικής προστασίας της Σαμοθράκης, χωρίς να πλήττονται οι οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων και το τοπικό εισόδημα, και πόρους για να χρηματοδοτηθούν τα παραπάνω αλλά και οι συμπληρωματικές υποδομές που αντιστοιχούν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου. 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία