Κατεδαφίζουν το “κουφάρι” δίπλα στο δημαρχείο Ορεστιάδας

Ξεκίνησαν το μεσημέρι της Δευτέρας (09/10/17) οι “δοκιμαστικές κρούσεις κατεδάφισης” στο κτίριο “κουφάρι” που βρίσκεται δίπλα στο δημαρχείο Ορεστιάδας.

Για την εκτέλεση του έργου έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, σε συνεννόηση με την Αστυνομία, που προχώρησε, μάλιστα, και στον αποκλεισμό του δρόμου που διέρχεται μπροστά από το κτίριο. Σε λίγες ημέρες ο χώρος θα έχει “αδειάσει” και, προς το παρόν, θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες στάθμευσης των οχημάτων του δήμου, ενώ μελλοντικά θα εξεταστεί με ποιον τρόπο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη έκταση. Το έργο της κατεδάφισης και της απομάκρυνσης των υλικών της εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σε ένα δεκαήμερο.

Η μακρά ιστορία ενός κτιρίου που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ...

Η ιστορία του συγκεκριμένου κτιρίου ξεκινά το 1981, επί δημαρχίας Νικολάου Ευαγγέλου, όταν το τότε υπουργείο Συντονισμού, ενέταξε με προϋπολογισμό 30 εκ. δραχμών περίπου το έργο κατασκευής “Κοινωνικού Κέντρου” του δήμου Ορεστιάδας στο πρόγραμμα Evros Development Project.

Το έργο περιελάμβανε όλο το συγκρότημα που βρίσκεται δίπλα στο δημαρχείο, το ήμισυ του οποίου θα είχε χρήση «πολιτιστικού κέντρου». Το άλλο μισό είναι αυτό που μέχρι σήμερα αποτελεί την επέκταση του δημαρχείου, όπου στεγάζονται υπηρεσίες του δήμου και η αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Στο ίδιο πρόγραμμα είχε ενταχθεί και η κατασκευή της κλειστής λαϊκής αγοράς, που, τελικά, για δεκαετίες στέγασε το Πρωτοδικείο. 

Επρόκειτο για δύο “φαραωνικού τύπου” έργα για τα τότε μεγέθη της Ν. Ορεστιάδας, τα οποία, δυστυχώς, δεν λειτούργησαν όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός χρήσης τους, ενώ το ένα κατέληξε να είναι ένα παντελώς άχρηστο οικοδομικό κατασκεύασμα, μνημείο κατακοτεχνίας και...υγρασίας!

Το κτίριο παραδόθηκε την περίοδο 1984-1985, ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο πρώην δήμαρχος Ορεστιάδας, Βαρσάμης Βαρσαμακίδης, που διαδέχθηκε το 1987 τον Νικόλαο Ευαγγέλου, “δεν έπρεπε να παραληφθεί ποτέ, λόγω των κακοτεχνιών του...”.

Τελικά το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ελάχιστες φορές, από τα τέλη του '80 έως τις αρχές του '90, κυρίως από συλλόγους που ζητούσαν χώρους για τις συνελεύσεις τους, και μόνο σε περιόδους που η θέρμανση δεν ήταν απαραίτητη!

Όσοι έκατσαν στην καρέκλα του δημάρχου είχαν πρόθεση να απαλλαγούν από το συγκεκριμένο “κουφάρι”, ωστόσο μεσολάβησαν και κάποιοι σχεδιασμοί ανακατασκευής και εξασφαλίστηκε και χρηματοδότηση για να υλοποιηθεί αυτή, ξεκινώντας από το 1999, επί θητείας Άγγελου Παπαϊωάννου, που ανατέθηκε στην Πολυτεχνική του Δ. Π. Θ. η εκπόνηση μελέτης ανακατασκευής (με δύο συμβάσεις), συνολικού κόστους 40 εκ. δραχμών περίπου. Τον Δεκέμβριο του 2003 το έργο παίρνει και έγκριση χρηματοδότησης ύψους 1,5 εκ. ευρώ. Δημοπρατείται τον Σεπτέμβριο του 2004 επί θητείας Γρηγόρη Τζότζολα και τον Δεκέμβριο του 2005, με ευθύνη του εργολάβου, αρχίζουν τα προβλήματα των καθυστερήσεων στην εκτέλεση των εργασιών και οι οικονομικές διαφωνίες με τον δήμο. Η εργολαβία διαλύεται οριστικά τον Ιανουάριο του 2007 και ενώ στον δημαρχιακό θώκο βρίσκεται πλέον ο Δημήτρης Μουζάς. Η διένεξη δήμου-εργολάβου μεταφέρεται στα δικαστήρια και το έργο “παγώνει”.

Έκτοτε, και για σχεδόν 10 χρόνια, ο δήμος Ορεστιάδας βρέθηκε πέντε φορές στα διοικητικά δικαστήρια, μετά από ισάριθμες προσφυγές που έκανε ο εργολάβος, διεκδικώντας την άρση της έκπτωσής του. Όλες κρίθηκαν υπέρ του δήμου και το έργο κατεδάφισης, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ, ήδη ξεκίνησε.  

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία