Κάλεσμα Λαμπάκη για την “εκ θεμελίων ανασυγκρότηση” της Σαμοθράκης 

“Ανασυγκρότηση εκ θεμελίων” οραματίζεται για τη Σαμοθράκη ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, ενστερνιζόμενος την προσπάθεια της δημοτικής αρχής του νησιού να στήσει “απ' την αρχή” τις υποδομές του. 

Στη διάρκεια του ταξιδιού του στη Σαμοθράκη, μαζί με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Αλεξανδρούπολης, μηχανικούς και υλικά από τη ΔΕΥΑΑ, αξίας 10.000 ευρώ, για άμεσες παρεμβάσεις στα δίκτυα του νησιού, ο κ. Λαμπάκης διαπίστωσε ότι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 25ης και 26ης Σεπτεμβρίου, αποκάλυψαν τις διαστάσεις της εγκατάλειψης στην οποία καταδίκασαν το νησί “όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα”.  

“Απεδείχθη περίτρανα ότι η Σαμοθράκη δεν είχε υποδομές”, σχολιάζει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες και “σε εκείνους που έκτιζαν  χωρίς οικοδομικές άδειες μέσα στα ρέματα, στις υπηρεσίες που έμεναν αδρανείς μπροστά σε τερατουργήματα, σε εκείνους που έταζαν αεροδρόμια εδώ και χρόνια, ενώ είναι κλειστό το λιμάνι των Θέρμων και αδύναμο για μεγαλύτερη δραστηριότητα το λιμάνι της Καμαριώτισσας”.   

Καλεί επίσης το κράτος “να λειτουργήσει περιορίζοντας την υπερβόσκηση, για να σωθεί το νησί και όχι ως συνήθως μικροσυμφέροντα ομάδων”.

Ο κ. Λαμπάκης απευθύνει κάλεσμα και σε όλους εκείνους που αγωνιούν και αγαπούν το νησί, να μην επιτρέψουν να είναι αποσπασματικές οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, αλλά να γίνει μία ολοκληρωμένη μελέτη για την εκ θεμελίων ανασυγκρότησή του. 

Προτείνει, μάλιστα, την άμεση συγκρότηση ομάδας επαϊόντων, που θα προέρχονται από το Υπουργείο Υποδομών, την Περιφέρεια ΑΜΘ και τον μητροπολιτικό δήμο Αλεξανδρούπολης”, η οποία θα πρέπει να δράσει ταχύτατα, στον χρόνο που διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης (6 μήνες), εκμεταλλευόμενη τη διαδικασία “fast track”.

Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που ο δήμος Αλεξανδρούπολης άμεσα αναλαμβάνει, συμπληρωματικά σε εκείνες που είχε αναλάβει πριν την καταστροφή (όπως η προετοιμασία προγραμματικών συμβάσεων για το δημοτικό σχολείο Καμαριώτισσας, η πλήρη ανακαίνιση του Κέντρου Υγείας και η βελτίωση ύδρευσης οικισμών), συμφωνήθηκε να προετοιμάσει την προγραμματική για την αλλαγή του Ρυμοτομικού σχεδίου και την αλλαγή χρήσης του Γυμνασίου σε Δημαρχείο και τη μελέτη αποκατάστασης των ζημιών στο οδικό δίκτυο, που προκλήθηκαν από θεομηνίες και σεισμό του 2014. 

Επιπλέον, σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Σαμοθράκης, αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, συμφωνήθηκε να ολοκληρώσει η τεχνική υπηρεσία του δήμου Αλεξανδρούπολης τη μελέτη ενός νέου δημαρχείου, δίπλα στο κατεστραμμένο, και την ολοκλήρωση της μελέτης για το Κέντρο Υγείας, που ήδη είχε αρχίσει, ώστε με γρήγορες διαδικασίες τα έργα αυτά να δημοπρατηθούν. 

 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία