Θεμελίωση Μητροπολιτικού Ναού σε...πάρκο- χώρο πρασίνου; Ποιος θέλει να “εκτεθεί” ο Πατριάρχης;

Κουτοπονηριά; Άγνοια; Εξυπνάδα; Ένα είναι σίγουρο: Αυτοί που προγραμμάτισαν τη “θεμελίωση Ιερού Ναού Αγίου Κυρίλλου” από τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο κατά την τριήμερη επίσκεψή του στη Νέα Ορεστιάδα, μάλλον δεν του είπαν πως πρόκειται να θεμελιώσει τον Ναό σε ένα δημόσιο χώρο- πάρκο πρασίνου, που δεν ανήκει και δεν έχει παραχωρηθεί στην τοπική εκκλησία, παρά τους “πόθους” που κατά καιρούς και έντονα έχει εκφράσει.

Να... “συλληφθεί” δεν υπάρχει περίπτωση, σίγουρα όμως θα εκτεθεί...

Η θεμελίωση του ναού του Αγίου Κυρίλλου έχει προγραμματιστεί να γίνει την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στη μια το μεσημέρι, στο “πάρκο της ΥΕΒ”. Ο συγκεκριμένος χώρος (4 στρεμμάτων από σύνολο 8) είχε αποχαρακτηριστεί το 2011 από το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας από “χώρος πρασίνου- πάρκο” σε “κοινωφελή χώρο για την ανέγερση Μητροπολιτικού Ναού”, παρά τις έντονες αντιδράσεις που είχαν υπάρξει από εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρώσει υπογραφές και είχαν καταθέσει ένσταση στο δημοτικό συμβούλιο.

Τον Απρίλιο του 2014 η αλλαγή χρήσης του χώρου “πέρασε” μέσα από την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, μαζί με άλλες αλλαγές, και ψηφίστηκε “ομόφωνα” από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους (πλησίαζαν και εκλογές...), ενώ επικαιροποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2016, μαζί με δύο ακόμη αλλαγές που προστέθηκαν.

Η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το Νοέμβριο του 2016. Για να ισχύσουν, βέβαια, οι αλλαγές που προβλέπει το τροποποιημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, θα πρέπει να προηγηθεί η τροποποίηση της Πολεοδομικής Μελέτης, η οποία δεν έχει εκπονηθεί ακόμη και για τον λόγο αυτό δεν μπορούν να ισχύσουν οι αλλαγές του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Αυτό σημαίνει πως την Κυριακή ο κ. Βαρθολομαίος, εν αγνοία του, θα κληθεί να θεμελιώσει έναν...αυθαίρετο μητροπολιτικό ναό σε δημόσιο χώρο πρασίνου- πάρκο!

Είναι φανερό πως “κάποιος ή κάποιοι”, θέλοντας να προωθήσουν τις βλέψεις και τα σχέδιά τους εμπλέκουν, εμμέσως, τον Πατριάρχη σε μια αυθαιρεσία χωρίς να υπολογίζουν τον αντίκτυπο που θα έχει για τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας.

“Εμείς δεν παραχωρούμε κανένα χώρο, γιατί δεν μας ανήκει (σ. σ. το οικόπεδο ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης). Εμείς δεν κάνουμε τη θεμελίωση, δεν ανακατευόμαστε ως πολεοδομία. Όπως μπαίνουν υπό την αιγίδα μας διάφορες δράσεις, στο πλαίσιο των 3ήμερων εορτασμών, βάλαμε μέσα στην “αγκαλιά” του τριημέρου και τη θεμελίωση που θα γίνει από τον Πατριάρχη και τον Μητροπολίτη. Καμία άλλη εμπλοκλή του δήμου σε αυτή τη διαδικασία”, ανέφερε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης στη σημερινή (19/9/2017) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, απαντώντας στα ερωτήματα που έθεσαν για το θέμα της “θεμελίωσης του ναού” οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, Ηλίας Αγγελακούδης (Είναι στο χέρι μας) και Μαρία Γκουγκουσκίδου (Δήμος Ορεστιάδας-Τόπος να ζω).

Από την πλευρά της, η κα. Γκουγκουσκίδου αναρωτήθηκε για το “πώς μπορεί να δόθηκε η εντύπωση στον Πατριάρχη ή στον Μητροπολίτη ότι μπορεί να γίνει θεμελίωση ναού, ενώ δε μπορεί, νομικά, να το κάνει”. Η ίδια πρόσθεσε ότι “δεν είναι νόμιμη η τροποποίηση από πάρκο σε μητροπολιτικό ναό και για να γίνει τροποποίηση της πολεοδομικής μελέτης (σ. σ. που απαιτείται) είναι κάτι πολύ δύσκολο, ενώ είναι και μία διαδικασία που δεν έχει καν ξεκινήσει”.

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία