Διήμερες δράσεις της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Σαμοθράκης Ενάντια στη Δημιουργία Αιολικού Πάρκου 

Πάνω από 50 τόνους τσιμέντο σχεδιάζουν να «ρίξουν» στο «Φεγγάρι» οι εταιρείες POLITIS Α. Ε. και VOLTERRA (Μπόμπολα και Κοπελούζου), που προωθούν επένδυση τοποθέτησης 39 ανεμογεννητριών στο όρος Σάος, το ψηλότερο βουνό νησιού του Αιγαίου. 

Η κατασκευή πάρκου βιομηχανικών Α. Π. Ε. (το ύψος της κάθε ανεμογεννήτριας θα φτάνει τα 90 μέτρα), προϋποθέτει και εργασίες αποψίλωσης του βουνού, για τη διάνοιξη δρόμων που θα οδηγούν στις κορυφές Αμόνι και Λουλούδι του Σάος, του όρους από το οποίο, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ποσειδώνας παρακολουθούσε τον Τρωικό Πόλεμο. 

Σε θέση «μάχης» και οι κάτοικοι του νησιού, που δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν άνευ…όρων τη σπάνια φυσική κληρονομιά που χάρισε στη Σαμοθράκη η φύση. Από το Σάος αναβλύζουν οι πηγές που σχηματίζουν τους μοναδικούς καταρράκτες και τις βάθρες που σχηματίζονται μέσα στις κατάφυτες ρεματιές, αυτές που ο κάθε επισκέπτης αναζητά για να «μυηθεί» στη μαγεία και την τόσο ξεχωριστή «ενέργεια» που εκπέμπει από τα σπλάχνα και τις κορυφές του όλο το νησί. 

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Σαμοθράκης Ενάντια στη Δημιουργία Αιολικού Πάρκου, που συστάθηκε στις αρχές Ιουνίου (2017), έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό τις ενημερώσεις των κατοίκων, τις προβολές ντοκιμαντέρ και τις δράσεις πληροφόρησης, για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια, φαραωνικού τύπου “επένδυση” στο νησί.  

Η Πρωτοβουλία δεν απορρίπτει την προοπτική ήπιων επενδύσεων που θα μπορούσαν να καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομη τη Σαμοθράκη (βλ. μοντέλο Τήλου), είναι έτοιμη ωστόσο να «πολεμήσει» κάθε άλλο σχέδιο που θα αλλοίωνε οριστικά και αμετάκλητα τη σπάνια φυσική ομορφιά του νησιού. Στη «φαρέτρα» της, η Πρωτοβουλία έχει και τις δικαστικές προσφυγές, μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας, για να αποτρέψει πάση θυσία κάθε άλλη “επένδυση” μεγαλοσυμφερόντων εταιρειών, που ουδόλως ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις των σχεδίων τους. 

Ημερίδα και Μουσικό Φεστιβάλ «ενάντια στη δημιουργία αιολικού πάρκου» στις 25 και 26 Αυγούστου

Μετά από δέκα, τοπικής κλίμακας ενημερωτικές εκδηλώσεις που ήδη έχει διοργανώσει η Πρωτοβουλία Κατοίκων Σαμοθράκης Ενάντια στη Δημιουργία Αιολικού Πάρκου, την Παρασκευή (25/08) και το Σάββατο (26/08) θα διοργανώσει ένα διήμερο δράσης, με σκοπό, αφενός την ενημέρωση και αφετέρου τη συγκέντρωση χρημάτων που θα ενισχύσουν οικονομικά τη νομική και διαδικαστική υποστήριξη των δικαστικών αγώνων. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου: 

Παρασκευή 25 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χώρας Σαμοθράκης 

Ενημερωτική ημερίδα σχετικά με τις επιπτώσεις της κατασκευής αιολικού πάρκου στο όρος Σάος 

Στην ενημέρωση θα παραστούν οι εξής ομιλητές:

1. Φλώρα Παπαδέδε (οικονομολόγος ΔΕΗ)
2. Γιώργος Δεμερίδης (εκπρόσωπος οικολογικής εταιρείας Έβρου, δασολόγος)
3. Γιώργος Θεοδωρόπουλος (πολιτικός μηχανικός, μέλος της επιτροπής αγώνα Βερμίου Ημαθίας)
4. Μανώλης Χατζημανώλης (πολιτιστικός ακτιβιστής, κάτοικος Χίου)
ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
5. Γιώργος Χριστοφορίδης (δικηγόρος)
6. Βασιλική Βαρελά (πολιτικός μηχανικός, Συλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας)
7. Παρέμβαση και ενημέρωση από μέλη της συντονιστικής ομάδας Ρεθύμνου, του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Σάββατο 26 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. στον 1ο Τομέα του Camping Πλατιάς

Συναυλία με:

Natural Reaction Sound System Feat, Junior X

Selectah Piranhas

Selectah Sriddem 

Κακό Συναπάντημα

Stefanatty

Δείτε όλες τις δραστηριότητες και αναλυτικά τις θέσεις της Πρωτοβουλίας στη σελίδα της στο facebook με τίτλο «Σαμοθράκη ενάντια στη κατασκευή αιολικού πάρκου»

 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία