Ξεκινούν οι εργασίες αποξήλωσης στο μεταλλικό στέγαστρο του τεμένους Βαγιαζήτ

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποξήλωσης και καθαίρεσης των καταλοίπων του μεταλλικού στεγάστρου του Τεμένους Βαγιαζήτ, που καταστράφηκε από την πυρκαγιά της 22ας Μαρτίου 2017.

Η έγκριση των εργασιών που θα γίνουν για την απομάκρυνση των επικίνδυνων μεταλλικών στοιχείων του στεγάστρου αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” στις 2 Αυγούστου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου απαντώντας σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για καθυστερήσεις.

Στην ίδια ανακοίνωση η Εφορεία διευκρινίζει ότι οι συγκεκριμένες εργασίες θα γίνουν με την εποπτεία της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων που Υπουργείου Πολιτισμού και θα διαρκέσουν είκοσι ημέρες.

Θα ακολουθήσουν οι εργασίες που θα υλοποιήσει η Εφορεία για τον “ευπρεπισμό του μνημειακού εμβαδού και του περιβάλλοντός του”, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μεταφορά της τέφρας και του συνόλου της συνδεσμολογίας της στέγης και των καταλοίπων της ξυλείας της στο μουσείο. Στη συνέχεια θα εγκατασταθούν τα ικριώματα και προσωρινό στέγαστρο, με στόχο την προστασία του μνημείου, των εργαζομένων και των διερχόμενων πολιτών.

“Για την εκτέλεση των εργασιών αυτών απαιτείται χερουργική ακρίβεια και ασφαλείς προβλέψεις”, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, επισημαίνοντας ότι αυτό προϋποθέτει λεπτομερή σχεδιασμό και χρόνο. “Εξάλλου, και το προηγούμενο διάστημα δεν μπορεί να χαρακτηρισττεί νεκρό, αφού αφαιρέθηκαν τα πλέον επικίνδυνα κομμάτια του στεγάστρου, διασφαλίστηκε ο μιναρές του μνημείου αλλά και το ίδιο το μνημείο”, όπως σημειώνει η υπηρεσία.

Εκφράζει, τέλος, τη λύπη της που “είναι αναγκασμένη να ζητά τη διακοπή της κυκλοφορίας γύρω από το μνημείο, κατά τις ημέρες εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά αυτό γίνεται από το υπέρμετρο ενδιαφέρον για την ασφάλεια των διερχόμενων και των περιοίκων”.  

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία