Στο νέο ΕΣΠΑ εντάσσεται το έργο κατασκευής νέας μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το έργο, προύπολογισμού 19,7 εκ. ευρώ, περιλαμβάνει μηχανική διαλογή για το διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, αερόβια κομποστοποίηση, βιολογική επεξεργασία με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο σε μονάδα ισχύος 600 ΚW.

Η συνολική ποσότητα αποβλήτων που θα οδηγείται ετησίως στη μονάδα είναι 44.826 τόνοι εκ των οποίων ένα μέρος θα είναι προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα (5.971 τόνοι). Η Μονάδα θα εξυπηρετεί τους 200. 000 κατοίκους των δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου και των δήμων της περιφερειακής ενόητας Ροδόπης.

«Με γνώμονα την περιβαλλοντική ισορροπία και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών προχωράμε στη χρηματοδότηση αυτού του πρωτοποριακού έργου που αντιμετωπίζει αποφασιστικά το χρόνιο πρόβλημα των αποβλήτων στους νομούς Έβρου και Ροδόπης”, δήλωσε για το συγκεκριμένο έργο ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

«Η ΜΕΑ της Αλεξανδρούπολης είναι το πρώτο μεγάλο έργο του περιφερειακού σχεδιασμού της Ανατολ. Μακεδονίας – Θράκης και δίνει διέξοδο στην διαχείριση των αποβλήτων των νομών Ροδόπης και Έβρου, που σήμερα εξυπηρετούνται αποκλειστικά από τον υπερλειτουργούντα ΧΥΤΑ Κομοτηνής, ενώ πρόσφατη είναι η διακοπή λειτουργίας των ανεξέλεγκτων χωματερών στην περιοχή”, σχολίασε σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Σημειώνεται ότι στον ίδιο χώρο όπου θα κατασκευαστεί η Μονάδα, είναι ήδη εγκατεστημένο και λειτουργεί το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Αλεξανδρούπολης και επίσης προβλέπεται άμεσα η κατασκευή ΧΥΤΥ με 5,1 εκατ. ευρώ, ενώ είναι ταυτόχρονα σε εξέλιξη η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ της Αλεξανδρούπολης δαπάνης 3,1 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την αναπτυξιακή διάσταση των έργων, προβλέπεται  η δημιουργία άνω των 100 νέων θέσεων εργασίας στο σύνολο των υποδομών αυτών, πέραν του αριθμού των εργαζομένων που θα απασχοληθούν στο στάδιο της κατασκευής τους.

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία