Ενημέρωσεις για τους αγρότες από το “Πράττω” Έβρου

Ενημερωτικές εκδηλώσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τις νέες μορφές επιδοτήσεων των αγροτών μέσω ΕΣΠΑ, διοργανώνει στις 11 και 12 Ιουλίου η επιτροπή Έβρου της Κίνησης Ιδεών και Δράσης «Πράττω». 

Ομιλητής θα είναι το στέλεχος του «Πράττω», γεωπόνος Παναγιώτης Βέβες, ο οποίος θα αναφερθεί συγκεκριμένα στις νέες δυνατότητες που δίνονται και μπορούν να αξιοποιήσουν οι αγρότες. 

Το πρόγραμμα των ενημερώσεων: 

Τρίτη 11 Ιουλίου, στις 12:30 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Σουφλίου

Τρίτη 11 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, στα γραφεία του ΠΡΑΤΤΩ στην Αλεξανδρούπολη (Μάρκου Μπότσαρη 6, 3ος όροφος)

Τετάρτη 12 Ιουλίου, στις 4 το απόγευμα στο Μεγάλο Δέρειο

Τετάρτη 12 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ στα Δίκαια (καφενείο Τζώρτα)

Παναγιώτης Βέβες, γεωπόνος, στέλεχος “Πράττω”: Πυλώνας ανάπτυξης, ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής ο πρωτογενής τομέας 

“Θέση μας είναι πως ο πρωτογενής τομέας (φυτική παραγωγή, κτηνοτροφία αλιεία) σε συνδυασμό με τη βιομηχανία τροφίμων αποτελεί κατ'εξοχήν πυλώνα της ελληνικής παραγωγικής οικονομίας. Παρέχει διατροφική ασφάλεια, συμβάλει στην περιφερική ανάπτυξη, στηρίζει την κοινωνική συνοχή”, αναφέρει ο Παναγιώτης Βέβες, που θα είναι ο ομιλητής των ενημερώσεων που διοργανώνει στις 11 και 12 Ιούλίου η Κίνηση Ιδεών και Δράσης “Πράττω”. 

“Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τις προοπτικές του αγροτροφικού τομέα στην Ελλάδα, είναι η σταδιακή αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου σε παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη αγορά αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η μεταποίηση τροφίμων, χάρη στη διαθεσιμότητα πρώτων υλών, προϊόντων υψηλής ποιότητας και εξειδικευμένης τεχνογνωσίας στην χώρα μας, παρουσιάζει πολλές δυνατότητες να αυξήσει την αξία και τις εξαγωγές της.

Η σταδιακή αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου Ελλάδας σε παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας προϋποθέτει εκτός των άλλων:

• Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της αναδιάρθρωσης του αγροτικού τομέα με έμφαση στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.

• Μείωση του κόστους παραγωγής

• Ενίσχυση μορφών συνεργασίας και δικτύωσης και ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών.

• Αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων  προϊόντων με έμφαση στη μεταποίηση, τυποποίηση και την πιστοποίηση τους

• Παραγωγή καινοτόμων προϊόντων

• Αξιοποίηση της δημόσιας γης (π.χ. ενοικίαση μέσω μακροπρόθεσμων μισθώσεων).

• Εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών σε νέες καλλιέργειες

• Ενίσχυση της πρόσβασης και της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και των επικοινωνιών.

• ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ διαχείριση και εξοικονόμηση αρδευτικού νερού

• Την αξιοποίηση για την ανάπτυξη της υπαίθρου και της χώρας του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης ΠΑΑ 2014-2020 συνολικού προϋπολογισμού 6 δις με έμφαση στους νέους αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης και μεταποίησης, τα εγγειοβελτιωτικά έργα για το αρδευτικό νερό.

• Χρήση νέων εργαλείων χρηματοδότησης, όπως τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας τα οποία θα έχουν στο κοντινό μέλλον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά, είναι απαραίτητο να αλλάξει η νοοτροπία που κρατά ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού εγκλωβισμένο σε ακινησία, αδύναμο να παρακολουθήσει τις ραγδαίες αλλαγές και να προβεί στις απαραίτητες προσαρμογές που απαιτούνται, αλλά και να ανατραπεί η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ κρατική πολιτική, που σχεδιάζει μια αγροτική οικονομία ΧΩΡΙΣ τον Έλληνα αγρότη”.

Ο κ. Βέβες αναφέρεται, τέλος, στη “στροφή” που κάνουν νέοι άνθρωποι προς τον αγροτικό τομέα και σημειώνει: “Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει συνειδητά στον αγροτικό τομέα χιλιάδες νέοι άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν ως κριτήριο επαγγελματικού προσανατολισμού τις αγροτικές επιδοτήσεις. Παιδιά με ακαδημαϊκή κατάρτιση, κάτοχοι μεταπτυχιακών, που στράφηκαν στο αγροτικό επάγγελμα, είτε από ανάγκη, επειδή πλέον η ζωή στην πόλη δεν έχει να τους παρέχει τίποτα περισσότερο από ανεργία, είτε από αγάπη για τη Γη. Άνθρωποι νέοι με μία παιδεία διαφορετική που βλέπουν τους εαυτούς τους ως επιχειρηματίες και λειτουργούν ως επιχειρηματίες, έχοντας κατά νου την παραγωγή και όχι το να εισπράξουν αγόγγυστα επιδοτήσεις. Το κράτος θα πρέπει να τους αντιμετωπίσει ως επαγγελματίες με δικαιώματα και υποχρεώσεις, να σταθεί δίπλα τους και όχι απέναντι τους...”

Φωτογραφία της ημέρας

Ροή ειδήσεων

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία