Στη Βουλή οι καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών 

Τη διερεύνηση των καταγγελιών της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, περί άτυπων επαναπροωθήσεων Τούρκων πολιτών από την Ελλάδα στην Τουρκία, οι οποίες έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, ζητούν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υοπυργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Οι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Έβρου Νατάσα Γκαρά, ζητούν επιπλέον τη λήψη μέτρων για την προστασία των αιτούντων άσυλο Τούρκων πολιτών και τη συμμόρφωση της χώρας με τις διεθνείς δεσμεύσεις της στο επίπεδο της προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων.  

Επισημαίνουν επίσης ότι “ήδη το ζήτημα έχει λάβει ευρωπαϊκές διαστάσεις, μετά την ανακοίνωση του κ. Φερχόφσταντ και την επιστολή του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο καθώς και τις δηλώσεις του κ. Μούζνιεκς, Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα”.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δημοσιοποίησε επώνυμες καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες “οι αιτούντες διεθνή προστασία παραδόθηκαν από την Αστυνομία σε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων, οι οποίοι με τη σειρά τους εγκατέλειψαν κοντά σε τουρκικό φυλάκιο τους κυριολεκτικά απαχθέντες Τούρκους πολίτες, στους οποίους είχαν δέσει τα χέρια και τους οποίους ουδέποτε πληροφόρησαν για τον προορισμό και την ακολουθούμενη διαδικασία. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν και μια οικογένεια με μικρά παιδιά, καθώς και ένας δημοσιογράφος, ο οποίος βρίσκεται ήδη κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές”.

Οι 25 βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, υπογραμμίζουν ότι “αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο η επαναπροώθηση προσώπων, ιδίως δε όταν διώκονται ως αντιφρονούντες στη χώρα τους και οι οποίοι πιθανολογείται σοβαρά ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Είναι δε πρόσφατες ακόμη οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων, με την οποία κρίθηκε ότι τυχόν έκδοσή τους θα συνιστούσε κίνδυνο για «απάνθρωπη, ανηλεή και ανάλγητη μεταχείριση», κατά παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί απαγόρευσης βασανιστηρίων”.