Στο δρόμο των προσφύγων, Βερολίνο- Χαλέπι με στάση Ορεστιάδα

Πριν πέντε μήνες ξεκίνησαν από το Βερολίνο. Κατεβαίνουν τον δρόμο που χιλιάδες πρόσφυγες ανέβηκαν αναζητώντας ασφάλεια στην Ευρώπη, προερχόμενοι από την εμπόλεμη Συρία. Νωρίς το βράδυ της Δευτέρας (5/6) πέρασαν από την Ορεστιάδα και στάθηκαν στην κεντρική πλατεία σχηματίζοντας έναν κύκλο.

Κράτησαν ενός λεπτού σιγή, αφού πρώτα φώναξαν τρεις φορές “Χαλέπι”. Απ' όπου περνούν καλούν τους απλούς πολίτες να κάνουν έστω και λίγα μέτρα μαζί τους στη συμβολική αυτή πορεία. Στο πέρασμά τους από την Ελλάδα έμειναν σε εκκλησίες, σχολεία ή όπου μπορούσαν να στήσουν τα αντισκηνά τους. Το βράδυ της Τρίτης (6/6) είχαν προγραμματίσει να διανυκτερεύσουν στο Φυλάκιο.

Ο χάρτης του προσφυγικού διαδρόμου που ακολουθούν δείχνει επόμενο σταθμό τη Βουλγαρία και από εκεί θα περάσουν στην Τουρκία. Η διέλευσή τους από τη γειτονική χώρα θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι. Τον Σεπτέμβριο υπολογίζουν ότι θα πατήσουν σε συριακό έδαφος, ολοκληρώνοντας το μεγάλο, “ανάποδο” ταξίδι. Η πορεία τους καταγράφεται στο http://civilmarch.org 

  • scr3
  • scr4

 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία