Ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην ΑΜΘ

Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών βρίσκεται ήδη στη 2η εβδομάδα υλοποίησης, με τα επτά συνεργεία που κινούνται καθημερινά στην περιφερειακή ενότητα Έβρου να κάνουν δειγματοληψίες και ψεκασμούς σε αγροτικό, αστικό και περιαστικό περιβάλλον των οικισμών όλων των δήμων. 

Το πρόγραμμα υλοποιείται και στους άλλους νομούς της Περιφέρειας ΑΜΘ, υπό την εποπτεία της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας 

Ο σχεδιασμός παρέμβασης σε κάθε περιοχή γίνεται βάσει των εντομολογικών και κλιματολογικών δεδομένων, ενώ προτεραιότητα δίνεται στις περιοχές υψηλού κίνδυνου. Οι δράσεις αφορούν στον έλεγχο των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, την εντομολογική εποπτεία ακμαίων κουνουπιών, την προνυμφοκτονία και τις ελεγχόμενες δράσεις υπολειμματικής ακμαιοκτονίας.

Όσον αφορά την καταπολέμηση σε μεγάλες εκτάσεις από αέρος, θα πραγματοποιηθεί όταν απαιτηθεί και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών προνυμφών. Οι πολίτες που θέλουν να ενημερώνονται για το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των δράσεων καταπολέμησης σε κάθε νομό, μπορούν να αναζητήσουν τις αναρτήσεις που γίνονται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.

Ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια

Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.

Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) σε παράθυρα, πόρτες, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού.

Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. (Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει).

Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).

Προτιμήστε το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.

Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές, και άλλα μέρη του κήπου ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια στα λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία