10 χιλιάδες στρέμματα...αποκαΐδια αφήνει η αντιπυρική περίοδος στον Έβρο, 8 χιλιάδες σε Ορεστιάδα!

«Η φετινή αντιπυρική περίοδος ήταν ίσως η δυσκολότερη της τελευταίας δεκαετίας», αναφέρει στην επίσημη απολογιστική ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Έβρου, με αφορμή τη λήξη της περιόδου.

Συνολικά στον νομό και στη Σαμοθράκη εκδηλώθηκαν 232 πυρκαγιές, έναντι 87 που καταγράφηκαν πέρυσι. Οι εκτάσεις που κάηκαν ήταν 9.790 στρέμματα μικτής έκτασης, δηλαδή αγροτικής και δασικής, έναντι 1602 στρεμμάτων που κάηκαν το 2015. 

Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ότι ο αριθμός των πυρκαγιών παρουσίασε αύξηση της τάξης του 267%, ενώ οι καιόμενες εκτάσεις ήταν κατά 611% περισσότερες σε σχέση με πέρυσι. Ο μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών εκδηλώθηκε στον βόρειο Έβρο, όπου η Πυροσβεστική κλήθηκε για την κατάσβεση 163 περιστατικών φωτιάς σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις. Όσον αφορά τα αίτια, οι περισσότερες πυρκαγιές προκλήθηκαν από την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, ενώ μικρός ήταν ο αριθμός εκείνων που εκδηλώθηκαν από κεραυνούς. Οι μεγαλύτερης έκτασης πυρκαγιές ήταν αυτές που σημειώθηκαν στο Δωρικό, στην Αγριάνη Σουφλίου και στο πεδίο βολής «Αετού», στη διάρκεια της άσκησης «Παρμενίων». Η Πυροσβεστική Υπηρεσία καλεί τους πολίτες και κυρίως τους αγρότες του νομού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν προχωρούν στην καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, ακόμα και τώρα που η αντιπυρική περίοδος λήγει, καθώς η φετινή παρατεταμένη ανομβρία εντείνει τον κίνδυνο επέκτασης της φωτιάς.  

Από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι αυτό των στρεμμάτων που κάηκαν στην περιοχή του δήμου Ορεστιάδας από φωτιές σε σκουπιδότοπους, καθώς ο αριθμός τους έφτασε τις 4.000 στρ. περίπου.  

Αναλυτικά τα στοιχεία ανά περιοχή: 

Α) Στην περιοχή ευθύνης της Π. Υ Αλεξανδρούπολης και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαμοθράκης εκδηλώθηκαν συνολικά (69) αγροτικές και δασικές πυρκαγιές και κάηκαν (784) στρέμματα .

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Από τα παραπάνω προκύπτει ότι φέτος ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι (69 έναντι 33), αλλά ήταν λιγότερες οι καιόμενες εκτάσεις (784 φέτος έναντι 1.115 στρεμμάτων πέρυσι). Αυτό όμως είναι συμπτωματικό λόγω της μεγάλης περυσινής πυρκαγιάς στη Σαμοθράκη, όπου κάηκαν 980 στρέμματα. 

Β)Στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Διδυμοτείχου και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σουφλίου εκδηλώθηκαν συνολικά τριάντα επτά (37) δασικές και αγροτικές πυρκαγιές και κάηκαν 1.096 στρέμματα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Aπό τα παραπάνω προκύπτει ότι φέτος ήταν σημαντικά αυξημένος ο αριθμός των πυρκαγιών (37 φέτος έναντι 8 πέρυσι) καθώς και των καιόμενων στρεμμάτων (1.096 φέτος έναντι 165 πέρυσι) .

Γ) Στην περιοχή ευθύνης  της Π.Υ Ορεστιάδας και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δικαίων εκδηλώθηκαν συνολικά 126 δασικές και αγροτικές πυρκαγιές και κάηκαν 7.910 στρέμματα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:   Από τα παραπάνω προκύπτει ότι φέτος ήταν υπερδιπλάσιος ο αριθμός των πυρκαγιών (126 φέτος έναντι 46 πέρυσι) και τεράστια η έκταση των καιόμενων στρεμμάτων (7.910 φέτος έναντι 322 πέρυσι), κυρίως σε αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις που εκδηλώθηκαν τους μήνες Σεπτέμβριο & Οκτώβριο. Επίσης το 50% των εκτάσεων που κάηκαν (3.954 στρ.) αφορούσε σκουπιδότοπους.

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία