Απλήρωτοι και με «άδειες τσέπες» θα κάνουν φέτος γιορτές οι τευτλοπαραγωγοί αφού η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι που τους διόρισαν, δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν έγκαιρα χρηματοδότηση, συνεχίζοντας το σχέδιο απαξίωσης της βιομηχανίας, μέχρι να την οδηγήσουν στο κλείσιμό της.

Είναι η πρώτη φορά, από καταβολής βιομηχανίας, που οι παραγωγοί τεύτλων δεν πληρώνονται μέχρι τα Χριστούγεννα, αφού συνήθως εξοφλούνταν ένα, περίπου μήνα, μετά την παράδοση των τεύτλων. Παράλληλα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η τιμολογιακή πολιτική για το 2015, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να προγραμματίσουν την καλλιέργεια, και πιθανά να μην τη συμπεριλάβουν στο σχεδιασμό τους. Φυσικά, αν κλείσει η βιομηχανία θα… «φταίνε οι αγρότες γιατί δεν καλλιέργησαν τεύτλα», που είχε πει κι ο κ. Κουκουλόπουλος στη Βουλή, αναφερόμενος στο κλείσιμο (αναστολή λειτουργίας, sic) των εργοστασίων Ορεστιάδας και Σερρών.

Η Ε. Β. Ζ έχει ζητήσει δανειοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη. Πληροφορίες αναφέρουν πως ενώ, αρχικά, η τράπεζα είχε δώσει το “ΟΚ” για το δάνειο, η ανακοίνωση της πρόωρης (κατά δύο μήνες) διαδικασίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, “φρέναρε” το δάνειο των 25, περίπου, εκ. Ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών και τευτλοεξαγωγέων, για προμήθεια σπόρων και εφοδίων για τη νέα καλλιεργητική χρονιά, τις οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας προς την εταιρεία φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ) και για λειτουργικά έξοδα από τη φετινή παραγωγική περίοδο (καμπάνια).

Μέχρι τώρα, δεν φαίνεται να έχουν ασκηθεί πολιτικές πιέσεις προς την Πειραιώς για να δανειοδοτήσει την ΕΒΖ και να παραμείνει ζωντανή, Αντιθέτως έχει υπάρξει πλήρης αδιαφορία από τη συγκυβέρνηση. Θεωρείται όμως απίθανο οι βουλευτές των νομών που παράγουν τεύτλα να μην “πιέσουν” για μερική, έστω, χρηματοδότηση ώστε να πληρωθούν οι αγρότες αφού έχουν μπροστά τους προεκλογική περίοδο. Με απλήρωτους αγρότες θα τους... “φάει, μαύρο φίδι” και δε θα μπορούν να σταθούν στα καφενεία των χωριών. Ακόμη κι έτσι όμως, η καλύτερη περίπτωση πληρωμής των τευτλοπαραγωγών θα είναι προς τα τέλη Γενάρη, αρχές Φλεβάρη.

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία