Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα, Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014, μεγάλο τμήμα του νομού Έβρου, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Σεραφείμ Τσόκα.

Πρόκειται για τις δημοτικές ενότητες Βύσσας, Κυπρίνου, Ορεστιάδας, Τριγώνου του δήμου Ορεστιάδας, τις δημοτικές ενότητες Διδυμοτείχου, Μεταξάδων, του δήμου Διδυμοτείχου, Ορφέα, Σουφλίου, Τυχερού, του δήμου Σουφλίου και Φερών του δήμου Αλεξανδρούπολης. Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας- Θράκης και «λόγω των έντονων καιρικών και πλημμυρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν κατά την 4η Δεκεμβρίου 2014, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο, καλλιέργειες και υποδομές και ελλοχεύει κίνδυνος κατάκλισης κατοικημένων περιοχών». Όπως εκτιμάται, μέχρι στιγμής έχουν πλημμυρίσει 80 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, στο σύνολο του νομού.

 Ανεβαίνει και πάλι η στάθμη του Έβρου

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και πάλι και η αύξηση του όγκου υδάτων που απελευθερώνονται από τα φράγματα της Βουλγαρίας και κυρίως του Ιβαΐλοβγκραντ, τα οποία εισρέουν στον Άρδα ποταμό. Τα νερά αυτά επιβαρύνουν περαιτέρω τον ποταμό Έβρο, του οποίου η στάθμη τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται πολύ πάνω από τα όρια συναγερμού. Οι «αποθήκες» εκτόνωσης (εκτάσεις που πλημμυρίζουν μετά από τεχνητές θραύσεις αναχωμάτων), έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες και οι δυνατότητες παρέμβασης ελαχιστοποιούνται. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν περαιτέρω άνοδο της στάθμης του ποταμού Έβρου-στο Πύθιο Διδυμοτείχου ήταν στα 6,20 μ. (όριο συναγερμού τα 5,70μ.) και στο Πέταλο των Φερών στα 6,60 μ. (όριο συναγερμού τα 6μ.). Η κρισιμότητα της κατάστασης οδηγεί τις αρμόδιες υπηρεσίες σε συνεχείς ανακοινώσεις προς τους πολίτες, με τις οποίες τους καλεί να παραμείνουν μακριά από αναχώματα και να απομακρύνουν εγκαίρως αγροτικά μηχανήματα και ζώα.  

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία