Α. Σ. Ο.: “Ένας φράχτης, όσο και κοντή μνήμη να έχεις, θα φαντάζει πάντα "λεπιδοφόρος" και ντροπιαστικός”

Στη “σκληρή πραγματικότητα που προκαλείται από την αντιμεταναστευτική πολιτική” αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας, δηλώνοντας την αντίθεσή της στον “φράχτη της ντροπής, στην Ευρώπη φρούριο και στους κανονισμούς αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ε. Ε.”

“Ένα απέραντο νεκροταφείο ανθρώπινων σωμάτων και τεράστιες αποθήκες ζωντανών ψυχών. Ο τόπος μας, έχει και από τα δύο. Φράχτης, κέντρα κράτησης. Απ’ όλα τα καλά. "Τουλάχιστον αντιμετωπίστε με σαν ζώο, αφού σαν άνθρωπος δεν έχω αξία, ίσως έτσι είναι καλύτερα και κερδίσω την ελευθερία μου", ψιθυρίζει ένας νεαρός πρόσφυγας που κρατείται πάνω από χρόνο στο κέντρο κράτησης στην περιοχή Φυλάκιο Έβρου”, περιγράφει η Α. Σ. Ο.

Η Ανοιχτή Συνέλευση αναφέρεται και στους εκατοντάδες μετανάστες που πνίγηκαν τους τελευταίους μήνες στη Μεσόγειο, τονίζοντας ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται “ωθούν τους λαούς στην προσφυγιά και στην μετανάστευση, και είναι αυτές που χτίζουν φράχτες και βουλιάζουν τις βάρκες τους στην Μεσόγειο. Και αν οι πρόσφυγες και μετανάστες γλιτώσουν από αυτά, τους περιμένει η εξαθλίωση, ο ρατσισμός, το κυνηγητό της FRONTEX, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η απλήρωτη και μαύρη εργασία, το μαχαίρι του φασίστα, το επίσημο και ανεπίσημο κυνηγητό”.

Καταλήγοντας, η Α. Σ. Ο. αναφέρεται και στα “ευαίσθητα αισθητήρια” των κατοίκων της περιοχής, ενώ θυμίζει ότι ο Έβρος δεν έχει ανάγκη από φράχτες, αλλά από αντιπλημμυρικά έργα.

Την ευαισθησία τους στα θέματα αυτά “την έχουν αποδείξει πολλές φορές οι κάτοικοι στις Καστανιές και στην Βύσσα, και πρόσφατα στο Θούριο. Κόντρα στο ρατσισμό που μας επιβάλλουν, εμείς βροντοφωνάζουμε και υπενθυμίζουμε πως πάνω απ' όλα είναι η ανθρώπινη ζωή και οι κοινωνικές ανάγκες. Δεν πάει πολύς καιρός που εμείς και ο πατέρας της μικρής Τάλα, παλεύαμε και με ακόμη έναν κοινό εχθρό, πέρα από όλα τα παραπάνω. Με τις πλημμύρες και την ορμή του ποταμού. Ο ένας έχασε την μάχη, εμείς προσπαθήσαμε με νύχια και με δόντια να σώσουμε τα υπάρχοντά μας και να μην πνιγούν οι ελπίδες μας. Μήπως αυτό πρέπει να μας λέει κάτι; Μήπως να τους υπενθυμίζαμε ότι η περιοχή μας έχει ανάγκη από αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα και όχι από φράχτες;”

Τέλος, η Ανοιχτή Συνέλευση δηλώνει ότι τάσσεται “ενάντια στον φράχτη της ντροπής, στην Ευρώπη φρούριο, στους κανονισμούς και στις διαταγές στης ΕΕ (Δουβλίνο 2, αντιμεταναστευτική πολιτική)”. Τάσσεται επίσης “κατά της συμμετοχής της Ελλάδας σε πολεμικά - "ειρηνευτικά" σχέδια”, και ζητά “ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους, κοινωνικές υποδομές για όλους, ικανές και αναγκαίες για να ζούμε με αξιοπρέπεια”.

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία