Χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις ζημιές από πλημμύρες ζητά η περιφέρεια Αν. Μ-Θ

Τον φάκελο με τον...λογαριασμό των ζημιών από τις πλημμύρες υπέβαλε σήμερα (2/4/15) στο υπουργείο Οικονομικών η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου το αίτημα για αποζημίωση να προωθηθεί προς ένταξη στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε. Ε.

Ο φάκελος καταγράφει και κοστολογεί τις ζημιές στη λεκάνη απορροής του Έβρου από φυσικές καταστροφές, οι οποίες ξεπερνούν το 1,5% του ΑΕΠ.  “Το ύψος αυτό θεμελιώνει, κατά τους κανονισμούς, αίτημα αποζημίωσης από το Ταμείο Αλληλεγγύης”, υπογραμμίζει η Περιφέρεια. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσιάζονται, το ύψος των άμεσων ζημιών (ιδιωτικών και δημόσιων) ανέρχεται σε 130 εκ. ευρώ, ενώ οι έμμεσες απώλειες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 90 εκ. ευρώ. “Πρόκειται για βιβλικές καταστροφές που υπέστη η Περιφέρεια στην παρέβρια περιοχή, από το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο του Φεβρουαρίου 2015, που αποσάθρωσε ότι είχε καταπονηθεί νωρίτερα”, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης πως “επειδή το φαινόμενο είναι ακόμα σε έξαρση είναι αναγκαία η άμεση χρηματοδότηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, με προϋπολογισμό που ανέρχεται στο ποσό των 44.060.000 ευρώ προκειμένου να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν υποστεί τα αναχώματα των ποταμών, ενώ για να συνεχιστεί ομαλά η ζωή στις παραποτάμιες περιοχές και για την αποκατάσταση των άκρως αναγκαίων καταγράφονται έργα προϋπολογισμού 27.000.000 ευρώ”.

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία