Γραφείο εθελοντισμού ξεκινά τη λειτουργία του στο δήμο Ορεστιάδας

Και επισήμως ξεκίνησε τη λειτουργία του το Γραφείο Εθελοντισμού του δήμου Ορεστιάδας, το οποίο στοχεύει να αξιοποιήσει τις εθελοντικές δυνάμεις που υπάρχουν στο δήμο μέσω μιας δομής που θα τις συντονίζει και θα “παντρεύει” ανάγκες και προσφορά.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε το μεσημέρι, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου Εθελοντισμού, τονίζοντας την ανάγκη καλύτερου συντονισμού των εθελοντικών δράσεων, που πάντα υπήρχαν στα όρια του δήμου, ενώ σημείωσε πως το πλαίσιο λειτουργίας του Γραφείου καθορίστηκε και από τις προτάσεις των δημοτικών παρατάξεων. Ο κ. Μαυρίδης απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής, ευχαριστώντας τους δημότες για το ενδιαφέρον που έχουν δείξει, κάτι που αποδεικνύει το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης που τους χαρακτηρίζει. Διευκρίνισε επίσης πως άλλο πράγμα ο εθελοντισμός και άλλο πράγμα οι υποχρεώσεις και όσα πρέπει να κάνει ο δήμος. “Δεν θα επιτρέψουμε κανένας-μέσα από την εθελοντική του δράση-να υποκαθιστά τις ενέργειες που είναι υποχρεωμένος να κάνει ο δήμος ή η περιφέρεια ή το κεντρικό κράτος”, είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Είναι στο χέρι μας” και μέλος του Γραφείου Εθελοντισμού, Θεόφιλος Μελάς, αφού παρατήρησε πως ο εθελοντισμός είναι αναγκαίος και απαραίτητος σε κάθε κοινωνία, ανέφερε πως “η φτωχοποίηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας και η διάλυση του κοινωνικού ιστού έχουν μετατρέψει τις έννοιες της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού σε αναγκαιότητα”. Παράλληλα υπογράμμισε πως η παράταξή του είναι “υπέρμαχη της αλληλεγγύης και των εθελοντικών δράσεων”.

Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Γραφείου Εθελοντισμού, Γιάννης Παπαϊωάννου, ανέφερε πως υπήρξε συνεργασία για το θέμα του εθελοντισμού και πως αποτελεί ένα στοίχημα για όλους το πως θα υλοποιηθούν οι δράσεις του Γραφείου. “Η προσπάθειά όλων θα είναι να πετύχουμε τους στόχους μας”, υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Η ψυχολόγος και δημοτική υπάλληλος, Αναστασία Μαρασλή, επικεντρώθηκε σε δύο σημεία. Στο γεγονός ότι στην πόλη υπάρχει εθελοντικό δυναμικό και προϋπήρξαν εθελοντικές προσπάθειες και στην επισήμανση ότι ο εθελοντισμός είναι η αγάπη προς τον άνθρωπο και η διάθεση προσφοράς προς την κοινωνία. “Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια δομή μέσα στο δήμο Ορεστιάδας ώστε να μην υπάρχουν χαμένες δυνάμεις, να μην υπάρχουν ασυντόνιστες προσπάθειες και να υπάρχει ένα καλό πάντρεμα ανάμεσα στις ανάγκες και στην προσφορά”, είπε η κα Μαρασλή, προχωρώντας παράλληλα σε μια, σημαντική, διευκρίνηση. “Ο εθελοντισμός δεν υποκαθιστά ούτε τη συντεταγμένη πολιτεία ούτε την πληρωμένη εργασία. Ο εθελοντισμός δεν αποτελεί πατερίτσα για τον δήμο ή υποκατάστασή του στις καθημερινές τους λειτουργίες. Αποτελεί, όμως, συμπληρωματικότητα. Μάλιστα, μερικές φορές ο εθελοντισμός, με τις δράσεις του, υποδεικνύει πολιτικές στα ίδια τα κράτη και στις ίδιες τις κοινωνίες. Οι άνθρωποι, είτε σαν μονάδες είτε σαν ομάδες, κινούνται καλύτερα από τα συστήματα”,ανέφερε η υπηρεσιακή παράγοντας. Τέλος, παρουσίασε τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και τα “επίπεδα” που θα ακολουθήσουν με πρόγραμμα εκπαίδευσης- επιμόρφωσης, αυτοοργάνωσης κ.α

Τις θεματικές ενότητες που θα λειτουργούν στο πλαίσιο του Γραφείου Εθελοντισμού παρουσίασε η Άννα Μπογιατζή, υπηρεσιακής παράγοντας, οι οποίες είναι: Κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία ευπαθών ομάδων, Προστασία της δημόσιας υγείας, Προστασία του περιβάλλοντος, Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, Διαχείριση έκτακτων κοινωνικών κρίσεων, Παιδεία, Αθλητισμός, Πολιτισμός Τουρισμός. Επίσης, διευκρίνισε πως υπάρχει και η δυνατότητα ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος να δηλώσει στην αίτησή του τον τομέα που θα ήθελε να ασχοληθεί.

 

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 58 αιτήσεις, αριθμός που κρίνεται ιδιαίτερα υψηλός. Το Γραφείο Εθελοντισμού που έχει συσταθεί λειτουργεί στο ισόγειο του δημοτικού καταστήματος Ορεστιάδας, όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν τη σχετική αίτηση, ενώ πληροφορίες μπορεί να πάρει κάποιος και από το site του δήμου www.orestiada.gr

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία