"Αθώος" ο αντιδήμαρχος Ορεστιάδας για τα "αδέσποτα"- τι έγινε στη δίκη

“Αθώο” έκρινε τον αντιδήμαρχο Ορεστιάδας, αρμόδιο για θέματα καθαριότητας και περιβάλλοντος, Γιάννη Παπαϊωάννου, το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ορεστιάδας για τις κατηγορίες που αφορούσαν παραλείψεις τήρησης του νόμου 4039/12, που αφορά τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα και για τις οποίες είχε συλληφθεί και κρατηθεί, στο πλαίσιο του αυτόφωρου, το απόγευμα της Παρασκευής, 29 Δεκεμβρίου 2017.

Το δικαστήριο, μετά από ακροματική διαδικασία που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, διέκοψε για ένα ημίωρο προκειμένου να εκδώσει την, αθωωτική, τελικά ετυμηγορία του, παρά την πρόταση ενοχής από την εισαγγελέα.

Στη διάρκεια της ακροματικής διαδικασίας αναφέρθηκε ότι ο δήμος Ορεστιάδας εφαρμόζει όσα προβλέπει η νομοθεσία για την περισσυλογή, καταγραφή, σήμανση, περίθαλψη, αποθεραπεία, αποπαρασίτωση, εμβολιασμό, στείρωση και την επανένταξη των αδέσποτων στο “οικείο” περιβάλλον τους ενώ έχει συγκροτήσει 5μελή Επιτροπή που παρακολουθεί τη διαχείριση των αδέσποτων, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος. Αναφέρθηκε πως υπάρχουν δύο περιοχές όπου “επιστρέφουν” τα αδέσποτα, καθώς δεν επιτρέπεται να επανεντάσσονται σε περιοχές όπου βρίσκονται νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομοι ταχείας κυκλοφορίας, χώροι αποβίβασης και επιβίβασης συγκοινωνιών, όπως οι σιδηροδρομικοί σταθμοί. Στις περιοχές “επιστροφής” έχουν τοποθετηθεί ταΐστρες και ποτίστρες, ωστόσο, όπως τονίστηκε, είναι αδύνατον τα αδέσποτα να περιοριστούν στα συγκεκριμένα σημεία και-φυσικά- περιφέρονται στο σύνολο σχεδόν του αστικού ιστού. Τέλος, η υπεράσπιση, τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να κατηγορηθεί για “παραλείψεις” ο κ. Παπαϊωάννου, καθώς για το συγκεκριμένο περιστατικό, για το οποίο βρέθηκε στο εδώλιο, δεν έχουν “αναγνωριστεί” τα αδέσποτα. Αν πρόκειται δηλαδή για ζώα που έχουν περισυλλεγεί και έχει ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο μέχρι την επανένταξή τους ή όχι, έτσι ώστε να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της “παράλειψης”. Σημειώθηκε επίσης πως ο δήμος Ορεστιάδας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κάνουν μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του θέματος, εντός των ορίων που θέτει ο νόμος και πως το 2017 έχουν περισυλλεγεί, σημανθεί, καταγραφεί κ. τ. λ., περίπου 250 αδέσποτα.

Στη δίκη παρέστη ως μάρτυρας υπεράσπισης εκπρόσωπος του Φιλοζωικού Σωματείου Ορεστιάδας “Αλκυόνη και Λέων”, η οποία τόνισε την καλή συνεργασία που υπάρχει με τον δήμο, τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται και το ενδιαφέρον για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία