Περισσότερα από 3 εκ. ευρώ, που αφορούσαν 5 έργα του δήμου Ορεστιάδας που είχαν ενταχθεί το 2013 και 2014 στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, «επέστρεψαν» ως «αδιάθετα» στα ταμεία του υπουργείου αφού μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015 ο δήμος δεν κατάφερε να προχωρήσει σε καμία πληρωμή, έστω και μέρους έργου- προμήθειας προκειμένου να μεταφερθούν στο νέο Πρόγραμμα και να μην «χαθούν» τα κονδύλια.

Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης (21 Νοεμβρίου 2017) και όπως ήταν αναμενόμενο ασκήθηκε σκληρή κριτική, από την πλευρά των παρατάξεων μειοψηφίας για την «απώλεια» των 3 εκ. ευρώ και μάλιστα σε μια «δύσκολη εποχή» χρηματοδοτήσεων, ενώ, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης, απέδωσε «φθηνό λαϊκισμό» στην αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι ο δήμος «έτρεξε» τους διαγωνισμούς ενώ αναφέρθηκε σε διαδικαστικά και διαγωνιστικά προβλήματα που προέκυψαν.

«Δε μπορώ να στηρίξω με την ψήφο μου την «απένταξη» αφού είναι έργα που εμείς εντάξαμε. Δεν είναι ηθικό. Ο κόσμος ας καταλάβει τις ευθύνες του καθενός…», ανέφερε ο Βαγγέλης Μαρασλής, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

«Χάσατε έργα 3 εκ. ευρώ, για τα οποία υπήρχαν και μελέτες και χρηματοδοτικό εργαλείο. Υπήρχε χρόνος για να κάνετε τους διαγωνισμούς. Είναι έργα που θα έδιναν πνοή στον αγροτικό τομέα και τα χάσατε. Πολύ εύκολα θέλετε να το προσπεράσετε. Είναι πραγματικά επικίνδυνο για το δήμο να χάνονται τέτοια έργα», είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Είναι στο χέρι μας», Ηλίας Αγγελακούδης, κάνοντας αναφορά και στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, όπου ο δήμος τέθηκε εκτός διεκδίκησης λόγω «τυπικών ελλείψεων» στο φάκελο που κατέθεσε.

«Αποτύχατε να κάνετε τα έργα», τόνισε η επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Ορεστιάδας/Τόπος να Ζω», Μαρία Γκουγκουσκίδου. «Είχατε 4 μήνες κι ένα χρόνο για να κάνετε έργο. Κι όχι ολόκληρο το έργο, αλλά να κάνετε έστω κι ένα τμήμα για να πληρωθεί. Ενώ υπήρχε όλο αυτό το διάστημα, με έτοιμες μελέτες, για να απορροφήσετε αυτά τα χρήματα, δεν το κάνατε. Όλα όσα λέτε είναι αόριστα και προφορικά.  Το αποτέλεσμα μετράει και το αποτέλεσμα είναι αυτό: Αποτύχατε να κάνετε τα έργα».

Από την πλευρά του ο Σταμάτης Γκατζίδης (Λαϊκή Συσπείρωση) ανέφερε: «Είναι λυπηρό. Χάσαμε έργα 3 εκ. ευρώ. Τι θέλετε να χαιρόμαστε; Μας καλείτε να ψηφίσουμε την απένταξη 5 έργων. Μας είπατε διάφορες δικαιολογίες, γραφειοκρατία, διαγωνισμοί, διαδικασίες. Επί της ουσίας: Ήταν αναγκαίο να γίνουν τα έργα, τα λεφτά υπήρχαν και τελικά χάθηκαν... Είσαστε στο πηδάλιο του δήμου έχετε πολιτικές ευθύνες, έπρεπε να «τρέξετε» καλύτερα το θέμα να τα πάρουμε αυτά τα χρήματα. Κι αυτό δεν είναι ούτε λαϊκισμός ούτε τίποτα…»

Για «παραπλάνηση του κόσμου» με «φθηνό λαϊκισμό» έκανε λόγο ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο «χρονικό» των έργων και υποστήριξε ότι οι παρατάξεις της μειοψηφίας παρουσίασαν τη «μισή αλήθεια». «Άμεσα τρέξαμε τους διαγωνισμούς» είπε ο δήμαρχος, ενώ αναφέρθηκε στα «προβλήματα» που παρουσίασαν οι μελέτες (σ. σ. μια χαρακτηρίστηκε ως «φωτογραφική»), οι οποίες «πήγαν» στο δήμο από το ΓΟΕΒ (λόγω τεχνογνωσίας) αλλά και στις προσπάθειες που έγιναν για να πληρωθεί ένα έργο- προμήθεια, όπου όμως ο ανάδοχος δε μπορούσε να «προλάβει» τους χρόνους παράδοσης. «Άμα στραβώσει από την αρχή ένας διαγωνισμός…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης…

 

Τα έργα που απεντάχθηκαν είναι: 

1. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού αυτοματοποίησης

αρδευτικών αντλιοστασίων βόρειας περιοχής (600.000 ευρώ) 

 

2. Προμήθεια και τοποθέτηση ηλεκτρονικής υδροληψίας με

υδρόμετρο και κάρτα μνήμης σε αρδευτικές γεωτρήσεις, σε

τοπικές κοινότητες του Δήμου Ορεστιάδας (615.000 ευρώ) 

 

3. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού αυτοματοποίησης

αρδευτικών αντλιοστασίων βόρειας και νότιας περιοχής Άρδα του

Δήμου Ορεστιάδας (614.987 ευρώ) 

 

4. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού αυτοματοποίησης

αρδευτικών αντλιοστασίων περιοχής Βάλτου – Νεοχωρίου –

Στέρνας του Δήμου Ορεστιάδας (614.975 ευρώ) 

 

5. Προμήθεια και αντικατάσταση των αντλητικών συγκροτημάτων

γωνιακής μετάδοσης των αρδευτικών γεωτρήσεων στο Δήμο

Ορεστιάδας (613.720 ευρώ) 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία