Ορεστιάδα: Λογιστικές «αλχημείες» και συμψηφισμοί για να μην περάσει στους δημότες η αύξηση στα τέλη καθαριότητας

Ίσα…βάρκα ίσα πανιά για τους δημότες της Ορεστιάδας από την αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού (από 8 έως 12%), καθώς η αύξηση ισοσκελίστηκε από τη μείωση στο δημοτικό φόρο και στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, όπως αποφάσισε κατά τη χθεσινή (07/11/17) του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας.

Χρειάστηκε βέβαια να γίνουν «λογιστικές ενώσεις και αλχημείες» μεταξύ ανόμοιων φόρων και τελών, για να προκύψει ο ισοσκελισμός, όπως τονίστηκε από τις παρατάξεις μειοψηφίας, που υπογράμμισαν τη διαφορετικότητα των «συμψηφισθέντων».

Η αύξηση του τέλους καθαριότητας- φωτισμού ψηφίστηκε μόνο από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, ενώ η μείωση σε δημοτικό φόρο και ΤΑΠ «πέρασε» ομόφωνα.

“Κι εγώ θα ψήφιζα τις δύο μειώσεις και όχι την αύξηση”, ανέφερε ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης, τονίζοντας πως «πρέπει να δούμε την τσέπη του δημότη μας όταν παίρνει το λογαριασμό της ΔΕΗ (σ. σ. όπου περιλαμβάνονται δημοτικοί φόροι και τέλη). Το μέλημά μας ήταν το υποχρεωτικό έξοδο της μεταφοράς των απορριμμάτων και η αύξηση του τέλους ταφής (από 20 σε 25 ευρώ/ τόνο) να μην επιβαρύνει τον δημότη», υπογράμμισε ο δήμαρχος. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Μακάρι να ψηφίζαμε μόνο μειώσεις…Η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη και είναι αυτή. Καμία επιβάρυνση στους δημότες παρ’ ότι είμαστε ο μοναδικός δήμος που πληρώνει 400 χιλιάδες για τα απορρίμματα και είμαστε περήφανοι ότι καταφέραμε και απορροφήσαμε την αύξηση αυτή…»

Όπως αναφέρθηκε από τον εισηγητή, αντιδήμαρχο Οικονομικών Δημήτρη Πάλλα, η αύξηση στα τέλη καθαριότητας- φωτισμού ήταν επιβεβλημένη από την αύξηση του κόστους μεταφοράς και εναπόθεσης των απορριμμάτων στον ΧΥΤΥ Κομοτηνής, το οποίο για το 2018 θα ανέλθει σε 393 χιλιάδες ευρώ! Ακριβοπληρωμένα τα…σκουπίδια της Ορεστιάδας…

Η υπάρχουσα προγραμματική σύμβαση προέβλεπε, μέχρι τις 12 Απριλίου 2018, το ποσό των 111 χιλιάδων ευρώ, οπότε, δεδομένου ότι το κόστος των ανταποδοτικών υπηρεσιών υποχρεωτικά καλύπτεται από ανταποδοτικά τέλη- «αναζητούνταν» 280 χιλιάδες ευρώ για την κάλυψη της «διαφοράς», για το σύνολο του επόμενου έτους.

Προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι δημότες από την αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας- φωτισμού, προτάθηκε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών η μείωση του συντελεστή δημοτικού φόρου από 0,20 σε 0,04 ευρώ για τον αστικό ιστό και από 0,12 σε 0,02 για τα δημοτικά διαμερίσματα. Από τη μείωση αυτή «εξοικονομούνται» περίπου 226 χιλιάδες ευρώ και τα υπόλοιπα, μέχρι τις 283 χιλιάδες, θα καλυφτούν από τη μείωση του συντελεστή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, από 0,35‰ σε 0,25‰.

«Θυσιάζουμε προσδοκώμενα έσοδα του δήμου για να μην επιβαρύνουμε τους δημότες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάλας.

«Είναι διαφορετική η μείωση του δημοτικού φόρου και του ΤΑΠ από τα ανταποδοτικά», είπε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βαγγέλης Μαρασλής εκφράζοντας τη διαφωνία του για τους αριθμούς και πώς αποτυπώνονται αυτοί στο «χαρτί». «Δε μπορούμε να λέμε αυξάνουμε τα ανταποδοτικά αλλά μειώνουμε τα άλλα. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Είναι αλαλούμ. Κάθε απόφαση (σ.σ για αύξηση ή μείωση) πρέπει να είναι διαφορετική…»

Προσπαθείτε να «χρυσώσετε το χάπι», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Είναι στο χέρι μας», Ηλίας Αγγελακούδης, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι το 2023 το ειδικό τέλος ταφής θα αυξάνεται και αναρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει συνεχή αύξηση των ανταποδοτικών τελών. «Καλείτε τους δημότες να πληρώσουν 400 χιλιάδες ευρώ για μια διαχείριση απορριμμάτων η οποία, ουσιαστικά, δεν υπάρχει. Περιμέναμε σήμερα να απολογηθείτε για την επιλογή που κάνατε να μείνετε προσκολλημένος στο σχεδιασμό της ΔΙΑΜΑΑΘ. Από το 2014 φωνάζουμε για το θέμα και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Αν είχατε ακολουθήσει τον αποκεντρωμένο δρόμο της διαχείρισης, σήμερα δεν θα φτάναμε εδώ και δεν θα υπήρχε αυτή η σύγχυση, ενώ θα είχαμε κερδίσει και περιβαλλοντικά και οικονομικά», σημείωσε ο κ. Αγγελακούδης.

«Δε μπορούν να συνυπολογιστούν οι φόροι και να «ισοφαρίζονται» μεταξύ τους. Δεν είναι ορθό. Κάθε φόρος ή τέλος υπολογίζεται διαφορετικά και έχουμε διαφορετικές αυξήσεις ή μειώσεις. Το συνολικό αποτέλεσμα για το δήμο δεν αποτυπώνεται και ατομικά», υποστήριξε η Μαρία Γκουγκουσκίδου (Ορεστιάδα: Τόπος Να Ζω), φέρνοντας ως παράδειγμα τις διαφορετικές ζώνες που ισχύσουν για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Παράλληλα, σημείωσε ότι τη στιγμή που πολλοί δήμοι προχωρούν σε μειώσεις δημοτικών τελών, αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, δεν μπορεί το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας να συζητά για αύξηση των τελών.

Την πλήρη αντίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην επιβολή ανταποδοτικών τελών και δημοτικών φόρων εξέφρασε ο Σταμάτης Γκατζίδης εκφράζοντας την πάγια θέση πως «αυτά είναι υπόθεση του κράτους, που πρέπει δώσει λύση και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτά τα έξοδα πρέπει να καλύπτονται μέσω της φορολογίας που πληρώνουν οι πολίτες». 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία