Κάθε πέρυσι και καλύτερα, “κουτσουρεμένος” ο προϋπολογισμός του δήμου Ορεστιάδας για το 2018

Μειωμένος κατά δύο εκατομμύρια ευρώ περίπου, σε σχέση με αυτόν του 2017, είναι ο προϋπολογισμός του δήμου Ορεστιάδας για το 2018, ο οποίος «πέρασε» κατά πλειοψηφία εχθές (07/11) από το δημοτικό συμβούλιο.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 25,7 εκ. ευρώ περίπου και καταψηφίστηκε και από τις τέσσερις παρατάξεις της μειοψηφίας, που έκαναν λόγο για προϋπολογισμό “λιτότητας”, απλής «διαχείρισης της καθημερινότητας του δήμου» και διαπίστωσαν «απουσία οράματος” από την πλευρά της δημοτικής αρχής. “Πράγματι, οι προϋπολογισμοί που παρουσιάζουν οι δημοτικές αρχές είναι πλασματικοί και μη ρεαλιστικοί. Η πραγματική εικόνα δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε κανέναν προϋπολογισμό”, παραδέχτηκε ο δήμαρχος, Βασίλης Μαυρίδης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως “μια βλακεία και μισή” τη διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Βαγγέλης Μαρασλής: “Δεν είναι ρεαλιστικός, δεν έχει καμία ακτίνα φωτός...” 

“Ισοσκελισμένος μεν αλλά όχι ρεαλιστικός”. Έτσι χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2018 ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βαγγέλης Μαρασλής, σημειώνοντας ότι “συγκριτικά και με τις προηγούμενες χρονιές, δεν αλλάζει τίποτα, το μόνο που κάνουμε είναι να μεταφέρουμε το τεχνικό πρόγραμμα για την επόμενη χρονιά. Δεν έχει τίποτα καινούριο, δεν δίνει καμία ακτίνα φωτός, δεν δείχνει ότι προχωράμε...”, ανέφερε συγκεκριμένα. 

Ηλίας Αγγελακούδης: “Αποτελεί λογιστική καταγραφή εσόδων και εξόδων...”

Για “λογιστική καταγραφή εσόδων και εξόδων” έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης “Είναι στο χέρι μας”, Ηλίας Αγγελακούδης, υπογραμμίζοντας πως ένας προϋπολογισμός που καταρτίζεται βάσει του Παρατηρητηρίου αφαιρεί από τον δήμο την αυτονομία και τον αυτοδιοικητικό του ρόλο. “Είναι σίγουρα ένας προϋπολογισμός λιτότητας, κι άλλο μειωμένος από πέρυσι, δεν δίνει κάποιο όραμα και απλά διαχειρίζεται την καθημερινότητα του δήμου...”, πρόσθεσε ο ίδιος.  

Μαρία Γκουγκουσκίδου: “Δεν δίνετε καμία προοπτική στον δήμο...”

“Δεν δίνετε καμία προοπτική στον δήμο, δεν λέτε πού θέλετε να πάτε τον δήμο και ποια χαρακτηριστικά του θέλετε να αναδείξετε, πώς θα αναπτυχθεί και πώς θα βγει από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, πώς θα αλλάξει η εικόνα του;” Με αυτές τις παρατηρήσεις ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της η επικεφαλής της παράταξης “Δήμος Ορεστιάδας/Τόπος να Ζω”, Μαρία Γκουγκουσκίδου, τονίζοντας ότι, “για μια ακόμα χρονιά, παρουσιάζεται ένας προϋπολογισμός που δεν έχει ελπίδα, αλλά διαχειρίζεται απλά την καθημερινότητα του δήμου. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι φτωχό και περιορισμένο και τα έργα του 2018 ήταν και στον προϋπολογισμό του 2016 και σε αυτόν του 2017. Τα συναντάμε ξανά και ξανά, αφού τα περνάτε από τον έναν προϋπολογισμό στον άλλο...”, ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Σταμάτης Γκατζίδης: “Δεν είναι δικός μας αυτός ο προϋπολογισμός...”  

“Ο προϋπολογισμός που θέλετε να εφαρμόσετε για το 2018 είναι προϋπολογισμός αυστηρής λιτότητας. Έχει συνταχθεί, στην ουσία, από το Οικονομικό Παρατηρητήριο στην Αθήνα και μας έχει επιβληθεί. Δεν είναι δικός μας αυτός ο προϋπολογισμός”, τόνισε με έμφαση ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Σταμάτης Γκατζίδης, θυμίζοντας πως “πέρυσι προϋπολογίσαμε ότι θα διαχειριστούμε 27.637.000 ευρώ, φέτος το ποσό πέφτει στα 25 εκ. ευρώ. Αντί για μπρος, εμείς κάθε χρόνο πάμε προς τα πίσω...”, σημείωσε. Παρατήρησε επίσης πως “ενώ στον περσινό προϋπολογισμό υπήρχε πρόβλεψη για έργα ύψους 8, 9 εκ. ευρώ, στον φετινό το ποσό πέφτει στα 5,8 εκ. ευρώ, δηλαδή τρία εκατομμύρια λιγότερα...” 

Βασίλης Μαυρίδης: “Η διαδικασία των προϋπολογισμών, όπως γίνεται, είναι μια βλακεία και μισή...”

Απαντώντας στις τοποθετήσεις των τεσσάρων επικεφαλής των παρατάξεων μειοψηφίας, ο δήμαρχος Ορεστιάδας παραδέχτηκε πως οι προβληματισμοί και οι τοποθετήσεις τους, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία και τους χρόνους κατάρτισης των προϋπολογισμών των δήμων,  δεν απέχουν από αυτό που και ο ίδιος πιστεύει. Χαρακτηριστική, άλλωστε, ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησε αναφερόμενος σε αυτό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “έτσι όπως γίνεται η διαδικασία του προϋπολογισμού, είναι μια βλακεία και μισή! Η διαδικασία καταγραφής και προετοιμασίας του προϋπολογισμού ξεκινά τον Ιούλιο, άρα έχεις τα δεδομένα του α’ εξαμήνου, άρα με αυτά τα στοιχεία πρέπει να καταρτίσεις τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Πράγματι, οι προϋπολογισμοί που παρουσιάζουν οι δημοτικές αρχές είναι πλασματικοί και μη ρεαλιστικοί. Η πραγματική εικόνα δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε κανέναν προϋπολογισμό”, υποστήριξε ο κ. Μαυρίδης. 

Αντέκρουσε ωστόσο τους ισχυρισμούς της μειοψηφίας περί έλλειψης προοπτικής, οράματος και έργου, τονίζοντας πως “ο δήμος κινείται προς δύο πραγματικές κατευθύνσεις: τη διαχείριση των χρημάτων για έργα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, σε συγκεκριμένους τομείς”. Εκτίμησε, τέλος, πως “μέσα στο 2018 θα υπάρξει η μεγαλύτερη παραγωγή έργου, αφού έχουμε ξεπεράσει πολλά εμπόδια και υπάρχει και καλύτερη τεχνογνωσία”, όπως ανέφερε. 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία