“Είναι στο χέρι μας”: “Φιάσκο” και “ρεζιλίκι” η ματαίωση θεμελίωσης του ναού, το είχαμε επισημάνει στο δ.σ

Στο “φιάσκο” της ματαιωθείσας θεμελίωσης του ιερού ναού Αγίου Κυρίλλου αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών για το δήμο Ορεστιάδας “Είναι στο χέρι μας”, υποστηρίζοντας ότι “επισκίασε” την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο δήμο Ορεστιάδας, που ολοκληρώθηκε σήμερα.

Χαρακτηρίζει μάλιστα “ρεζιλίκι” την εξέλιξη αυτή, το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι “συνδιοργανωτές” του προγράμματος της επίσκεψης δεν είχαν αγνοήσει τις επισημάνσεις παρατάξεων της μειοψηφίας ότι η όποια ενέργεια εντός ενός χώρου (πάρκου ΥΕΒ) που δεν ανήκει ούτε στον δήμο ούτε στην εκκλησία, “πάσχει” από έλλειμμα νομιμότητας. Παράλληλα, αφήνει αιχμές τόσο για την προσπάθεια του δημάρχου να αποποιηθεί των ευθυνών του όσο και για τις χιλιάδες ευρώ που δαπανήθηκαν σε φιέστες.

Η ανακοίνωσή κλείνει με δύο υστερόγραφα, που βάζουν στο κάδρο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, το πρώτο, και τη δήλωση του κ. Μαυρίδη ότι θα “πάει” στα δικαστήρια την επικεφαλής της παράταξης “Δήμος Ορεστιάδας/Τόπος Να Ζω”, Μαρία Γκουγκουσκίδου, σε μία απόπειρα ποινικοποίησης της “αντιπολίτευσης”, το δεύτερο.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της παράταξης:

“Με το φιάσκο της υποτιθέμενης θεμελίωσης του ιερού ναού Αγίου Κυρίλλου στην Ορεστιάδα να επισκιάζει τις εκδηλώσεις, ολοκληρώθηκε σήμερα το 3ήμερο για τον εορτασμό του έτους Καραθεοδωρή, με την επίσκεψη του πατριάρχη.

Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά, αφού η περιβόητη θεμελίωση προβλεπόταν να γίνει σε ένα χώρο που δεν ανήκει ούτε στην εκκλησία, ούτε στο δήμο Ορεστιάδας για να τον παραχωρήσει. Ο συγκεκριμένος χώρος (πάρκο ΥΕΒ) ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει παραχωρηθεί προς χρήση στην Περιφέρεια ΑΜΘ, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες για αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Το αποτέλεσμα ήταν φωτογραφίες με μία μισοτελειωμένη τσιμεντένια βάση να κάνουν το γύρο του διαδικτύου και να εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον δήμο Ορεστιάδας που για άλλη μία φορά υπέπεσε σε μία μνημειώδη γκάφα. Ακόμα περιμένουμε με ενδιαφέρον να μάθουμε ποιό συνεργείο και με ποιού εντολή, προσπάθησε να προβεί σε μία τόσο εξόφθαλμα παράνομη κίνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του δημάρχου και της εκκλησίας.

Όλο αυτό το ρεζιλίκι βέβαια θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί έστω και την τελευταία στιγμή, αφού μόλις την προηγούμενη Τρίτη, η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών είχε επισημάνει στο δημοτικό συμβούλιο την έλλειψη νομιμότητας της συγκεκριμένης κίνησης, με τον δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη να αποποιείται της ευθύνης, λες και δεν ήταν ο δήμος Ορεστιάδας διοργανωτής και υπεύθυνος για τις εκδηλώσεις.

Ο δήμαρχος επέλεξε να αγνοήσει την αντιπολίτευση, προβαίνοντας σε ενέργειες που έχουν κοινό παρονομαστή την εξυπηρέτηση των εκκλησιαστικών συμφερόντων προς άγραν ψήφων και όχι τη διαφύλαξη αυτού του οικοπέδου ως χώρο πρασίνου, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, αγνοώντας επιδεικτικά τους εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρώσει υπογραφές, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε αυτή τη μεθόδευση.

Έκπληξη προκαλεί πάντως η ευκολία με την οποία δαπανώνται δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε φιέστες, όταν υπάρχουν δημότες που στενάζουν υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης. Παρόλα αυτά, στα θετικά του τριημέρου, καταγράφουμε την άριστη δουλειά που έγινε στον τομέα της καθαριότητας, σε όλα τα σημεία που επισκέφθηκε ο πατριάρχης και μας θύμισε το πώς πρέπει να είναι η εικόνα ενός σύγχρονου δήμου.

ΥΓ1: Ο πρωθυπουργός του κλεισίματος της ΕΒΖ, της υποβάθμισης του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, της συνολικής αποψίλωσης δομών και υπηρεσιών και του, κατά δήλωση δημάρχου, «Άντε Γειά», τώρα φιγουράρει ως επίτιμος καλεσμένος του δήμου. Πώς αλλάζουν οι καιροί…

ΥΓ2: Οι απειλές μηνύσεων και η απόπειρα ποινικοποίησης της αντιπολίτευσης είναι τακτικές άλλων σκοτεινών εποχών και θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι.

 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία