Μ. Γκουγκουσκίδου προς Β. Μαυρίδη: «Ας πάμε στα δικαστήρια…»

Σηκώνει το γάντι η επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Ορεστιάδας-Τόπος να Ζω», Μαρία Γκουγκουσκίδου, απαντώντας στη χθεσινή (19/09) δήλωση του δημάρχου Ορεστιάδας, ότι θα τη μηνύσει «για τους χαρακτηρισμούς της περί παράνομων ενεργειών του δημάρχου». 

«Ο κ. Μαυρίδης ενοχλήθηκε με όσα ανέφερα στο δημοτικό συμβούλιο και ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον μου. Οι διαφορετικές απόψεις μας, επομένως, θα λυθούν στις δικαστικές αίθουσες», σχολιάζει χαρακτηριστικά η κα. Γκουγκουσκίδου, η οποία στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου επέκρινε τους χειρισμούς του κ. Μαυρίδη αναφορικά με την εφαρμογή της τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού της πόλης της Ορεστιάδας. 

«Ισχυρίζεται ο κ Μαυρίδης ότι με την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ. Π. Σ.), στην οποία έχει προβεί και η οποία έχει δημοσιευθεί και σε ΦΕΚ, μπορεί να προχωρήσει σε εφαρμογή των τροποποιήσεων που περιλαμβάνονται στις σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου», ανέφερε ξεκινώντας την τοποθέτησή της η κα. Γκουγκουσκίδου, και πρόσθεσε: «Οι αποφάσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη διατύπωσή τους, την τροποποίηση της χρήσης στο Ο.Τ. 301Α από πάρκο Υ.Ε.Β. σε Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και την τροποποίηση της χρήσης στα Ο.Τ. 303, 304, 305, 306 και 307 από χώρους με λυόμενες κατοικίες σε χώρο πρασίνου. Σημειωτέον εδώ ότι στο Γ.Π.Σ. η χρήση των παραπάνω οικοδομικών τετραγώνων είναι “γενική κατοικία με απαγορεύσεις” και όχι “χώροι με λυόμενες κατοικίες”, όπως αναγράφουν ανακριβώς οι παραπάνω αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. 

Για να εφαρμοστούν όμως αυτές οι τροποποιήσεις εκτός από την τροποποίηση του Γ.Π.Σ. θα πρέπει να γίνει και τροποποίηση της πολεοδομικής μελέτης της Ορεστιάδας, η οποία είναι μια αργή και επίπονη διαδικασία που απαιτεί την έκδοση υπουργικής απόφασης και για την οποία η δημοτική αρχή πρέπει να πείσει ότι η τροποποίηση αποβλέπει σε κοινή ανάγκη ή ωφέλεια και δεν υπαγορεύεται από ιδιωτικό συμφέρον, ότι είναι αιτιολογημένη πολεοδομικά και πολλά άλλα. Επίσης με την τροποποίηση της πολεοδομικής μελέτης θα προβλέπεται η αποζημίωση των ιδιοκτητών των οικοπέδων και των κτισμάτων που περιλαμβάνονται στα οικοδομικά τετράγωνα που θα γίνουν πράσινο. Αυτή τη διαδικασία η δημοτική αρχή ούτε την έχει ξεκινήσει ακόμη».

Το σημείο που φαίνεται να προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου ήταν η αναφορά της επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Ορεστιάδας-Τόπος να Ζω», ότι «για να εφαρμόσει ο κ. Μαυρίδης την τροποποίηση αυτή, όπως ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα, πηγαίνει ο ίδιος στα σπίτια που βρίσκονται στα παραπάνω οικοδομικά τετράγωνα πολύ πρωινές και βραδινές ώρες, 7 η ώρα το πρωί και 11 η ώρα το βράδυ, μπαίνει ο ίδιος μέσα στα σπίτια των ανθρώπων αυτών και τους ανακοινώνει ο ίδιος ότι πρέπει να αφήσουν τα σπίτια τους και να φύγουν γιατί ο Δήμος Ορεστιάδας έχει αποφασίσει να δημιουργήσει στο χώρο αυτό πράσινο. Αυτές οι ενέργειες του κ Μαυρίδη είναι παράνομες». Η ίδια διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται στις 4 λυόμενες κατοικίες που υπήρχαν στην περιοχή, «για τις οποίες όλοι είχαμε συμφωνήσει ότι έπρεπε να απομακρυνθούν και καλώς απομακρύνθηκαν, ψηφίσαμε μάλιστα ομόφωνα στο δημοτικό συμβούλιο την οικονομική ενίσχυση των οικογενειών που ζούσαν στα λυόμενα αυτά, για να μισθώσουν διαμερίσματα. Αναφέρομαι σε όλα τα υπόλοιπα οικόπεδα με σπίτια και αποθήκες, που υπάρχουν μέσα στα οικοδομικά αυτά τετράγωνα, τα οποία είναι κτισμένα εδώ και πολλά χρόνια, κάποια εδώ και 50 χρόνια, και στα οποία ζουν άνθρωποι με τις οικογένειές τους.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μπαίνει μέσα στα σπίτια των ανθρώπων αυτών και να τους ζητά να φύγουν. Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες, υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες θα πρέπει να κοινοποιήσουν στους ανθρώπους αυτούς τις προβλεπόμενες αποφάσεις, τα νόμιμα έγγραφα που θα τους ενημερώνουν για τη νομοθεσία στην οποία θα στηριχθεί η απομάκρυνσή τους από τις ιδιοκτησίες τους και πώς αυτοί θα αποζημιωθούν.

Σε ποιον αιώνα και σε ποιο καθεστώς ζούμε που να επιτρέπει σε έναν Δήμαρχο να μπαίνει στα σπίτια δημοτών και να ζητά προφορικά την απομάκρυνσή τους από τις οικίες τους.

Αναρωτήθηκα επίσης, πώς είναι δυνατόν να γίνει το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου η θεμελίωση του ιερού μητροπολιτικού ναού από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την επίσκεψή του, όταν δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί με την τροποποίηση της πολεοδομικής μελέτης η διαδικασία για την αλλαγή της χρήσης του εν λόγω οικοδομικού τετραγώνου από  πάρκο Υ.Ε.Β. σε Ιερό Μητροπολιτικό Ναό». 

Καταλήγοντας, η κα. Γκουγκουσκίδου δηλώνει ότι δεν έχει καμία αντίρρηση «να λυθούν στις δικαστικές αίθουσες οι διαφορετικές απόψεις επί του θέματος με τον κ. Μαυρίδη». 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία