Είναι στο χέρι μας: Ευθύνες στο δήμο και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές για την υποβάθμιση του σχολείου Λεπτής, πρόταση για Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις Καστανιές

Ως “ένα ακόμη περιστατικό εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στο χώρο της εκπαίδευσης” θεωρεί την υποβάθμιση του δημοτικού σχολείου Λεπτής από 3/θέσιο σε 2/θέσιο η δημοτική παράταξη Ορεστιάδας “Είναι στο χέρι μας”.

Σε ανακοίνωσή της καυτηριάζει τις υλοποιούμενες πολιτικές που εκπορεύονται από ΕΕ, ΔΝΤ και ΟΟΣΑ, ενώ δεν παραλείπει να επιρρίψει ευθύνες στη δημοτική αρχή, η οποία στρέφει “πάντα τα βέλη της στην κεντρική διοίκηση και αρνείται να αποδεχθεί την τεράστια ευθύνη που της αναλογεί”. Παράλληλα, την κατηγορεί για έλλειψη αναπτυξιακού προσανατολισμού που θα μπορούσε να αποτελέσει ανάχωμα στην ερήμωση της περιφέρειας του δήμου. Προτείνει δε τη δημιουργία επιτροπής που θα συνεδριάζει 2-3 φορές το χρόνο και “θα έχει ως μοναδικό στόχο την κατάθεση προτάσεων για την ανάπτυξη της περιφέρειας και την απο-αστικοποιήση του δήμου”. Στο πλαίσιο αυτό η παράταξη “Είναι στο χέρι μας” κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης (05-09-17) “ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις Καστανιές στο χώρο του δημοτικού σχολείου Καστανεών, η οποία έτυχε ευρείας αποδοχής, τόσο από το δημοτικό συμβούλιο όσο και από το υπουργείο. Τέλος, καλεί όλους τους δημότες “σε αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή υποβάθμισης της περιφέρειας, και σε κάθε νεοφιλελεύθερη λογική που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως αριθμούς, από όποια βαθμίδα της δημόσιας διοίκησης και αν εκφράζεται.”

Αναλυτικά η ανακοίνωση του “Είναι στο χέρι μας”:

“Η υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Λεπτής είναι ένα ακόμα περιστατικό εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στο χώρο της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει το άθλιο έργο της απαξίωσης του κοινωνικού κράτους, στα χνάρια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οι υλοποιούμενες αυτές πολιτικές σχεδιάστηκαν από τους «ειδικούς» της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και του εγχώριου κεφαλαίου και αποσκοπούν στη σταδιακή συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ αδιαφορούν πλήρως για τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας. 

Η δημοτική αρχή στρέφοντας πάντα τα βέλη της στην κεντρική διοίκηση, αρνείται να αποδεχθεί την τεράστια ευθύνη που της αναλογεί, και να δράσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Χωρίς κανέναν αναπτυξιακό προσανατολισμό, που θα αποτελέσει ανάχωμα στην ερήμωση της περιφέρειας του δήμου, μεμψιμοιρεί και αποδέχεται ως τετελεσμένο γεγονός την ολοκληρωτική αποψίλωση δομών και υπηρεσιών, καίριας σημασίας για την επιβίωση των τοπικών κοινοτήτων.

Ο αγώνας των γονέων και των κατοίκων, πρέπει να στηριχτεί από όλους μας και να είναι νικηφόρος. Όμως ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, καθώς είναι βέβαιο πως αύριο θα έρθουμε αντιμέτωποι με το κλείσιμο ενός άλλου σχολείου ή κέντρου υγείας. 

Ως Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών “ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ”, αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με το μέλλον που μας ετοιμάζουν.  Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, προτείναμε τη δημιουργία επιτροπής (που θα αποτελείται από τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους των Δημοτικών Ενοτήτων και τους επικεφαλής των παρατάξεων με τη συμμετοχή των τοπικών συμβούλων) που θα έχει ως μοναδικό στόχο την κατάθεση προτάσεων για την ανάπτυξη της περιφέρειας και την απο-αστικοποιήση του δήμου. Θα συνεδριάζει άτυπα 2-3 φορές τον χρόνο, όπου θα καλούνται φορείς και πολίτες για να καταθέτουν τις σκέψεις τους, τις προτάσεις τους και τους προβληματισμούς τους. Έτσι θα δημιουργηθεί ένας ανοιχτός και συνεχόμενος διάλογος μέσα στην κοινωνία και ένας ενιαίος πόλος που θα ενισχύει τον λόγο του δήμου στη διεκδίκηση έργων από την εκάστοτε κεντρική διοίκηση. 

Σε αυτή τη λογική κατατέθηκε και ολοκληρωμένη πρόταση από την παράταξη μας, για τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις Καστανιές. Η πρόταση που έτυχε ευρείας αποδοχής, τόσο από το δημοτικό συμβούλιο όσο και από το υπουργείο, περιλαμβάνει τη στέγαση του Κέντρου στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καστανεών, όπου υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές, χωρίς να απαιτείται επιπλέον κόστος επισκευών. Στόχος της δημιουργίας του Κέντρου, είναι η ανάδειξη του ιδιαίτερου φυσικού κάλους της περιοχής, που χαρακτηρίζεται από σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, ενώ εντάσσεται και στο πρόγραμμα Natura 2000. Η δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης θα καταστήσει την παραποτάμια περιοχή του Άρδα, έναν πόλο έλξης επισκεπτών, και θα την τοποθετήσει στο χάρτη εκπαιδευτικών επισκέψεων σχολείων και φορέων, από όλη την Ελλάδα, δίνοντας πνοή στις τοπικές κοινότητες της ευρύτερης περιοχής.

Η ηττοπάθεια, ο ωχαδερφισμός και η παραίτηση, είναι έξω από την κουλτούρα μας. Καλούμε όλους τους δημότες σε αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή υποβάθμισης της περιφέρειας, και σε κάθε νεοφιλελεύθερη λογική που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως αριθμούς, από όποια βαθμίδα της δημόσιας διοίκησης και αν εκφράζεται. 

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία