Αποκατάσταση του σίφωνα Κομάρων ζητά από την ΠΑΜΘ η Μ. Γκουγκουσκίδου 

Την αποκατάσταση των φθορών του σίφωνα Κομάρων, στον ποταμό Άρδα, ώστε να αντιμετωπιστεί η δυσλειτουργία του και να αποτραπεί η κατάρρευσή του, ζητά η επικεφαλής της παράταξης “Δήμος Ορεστιάδας/Τόπος να Ζω”, Μαρία Γκουγκουσκίδου, με επιστολή που απέστειλε στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ και τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου. 

Όπως αναφέρει η κα. Γκουγκουσκίδου, “ο τσιμεντένιος σίφωνας που βρίσκεται εντός της κοίτης του ποταμού Άρδα, κάτω ακριβώς από τη γέφυρα των Κομάρων του Δήμου Ορεστιάδας, εμφανίζει εδώ και χρόνια πολύ σημαντικές φθορές, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε πολλές και υπερμεγέθεις διατρήσεις, που σε κάποια σημεία έχουν τη μορφή κρατήρων. 

Ο σίφωνας αυτός ανήκει στην τοπική αρμοδιότητα του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Βόρειας Περιοχής Άρδα, έχει κατασκευασθεί τη δεκαετία του 1960 και τροφοδοτεί με αρδευτικό νερό όλη τη βόρεια περιοχή Άρδα, ήτοι 56.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης.

Ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Βόρειας Περιοχής Άρδα σας έχει ενημερώσει επανειλημμένα για τις πολύ μεγάλες φθορές που έχει υποστεί ο σίφωνας τα τελευταία χρόνια από τα συνεχή πλημμυρικά φαινόμενα και για τον κίνδυνο που υπάρχει ο σίφωνας αυτός να καταρρεύσει”.

Καταλήγοντας, η δημοτική σύμβουλος επισημαίνει ότι “ο σίφωνας της γέφυρας των Κομάρων έχει ξεπεράσει τα όριά του και το γεγονός αυτό συνεπάγεται τη χείριστη διαχείριση των υδατικών πόρων, αφού το 50% περίπου του διερχόμενου ύδατος διαρρέει ανεκμετάλλευτο. Παράλληλα, δημιουργείται κίνδυνος κατάρρευσης του σίφωνα, που θα οδηγήσει σε αδυναμία άρδευσης των 56.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης έκτασης και επομένως σε οικονομική καταστροφή όλων των γεωργών της περιοχής. Επιπλέον, η πιθανή κατάρρευσή του θα επέφερε ισχυρότατες πιέσεις των υδάτων του ποταμού Άρδα στην υπερκείμενη γέφυρα, η οποία, όπως ήδη έχει εξασθενημένη αντοχή, εξαιτίας των φθορών που επίσης έχει υποστεί”.

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία