Πρόταση στο Ε. Π. ΑΜΘ για εγκαταστάσεις αξιοποίησης γεωθερμικού πεδίου υπέβαλε ο δήμος Αλεξανδρούπολης 

Τη χρηματοδότηση της κατασκευής θερμικού σταθμού και δικτύων τηλεθέρμανσης αγροτικών θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και κτιρίων διεκδικεί ο δήμος Αλεξανδρούπολης, που υπέβαλε για τον σκοπό αυτό σχετική πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΜΘ 2014-2020.

Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 6.640.000 ευρώ και θα εξυπηρετήσει στην αξιοποίηση του γεωθερμικού περίου χαμηλής ενθαλπίας Άνθειας-Αρίστηνου, για το οποίο ο δήμος Αλεξανδρούπολης εξασφάλισε άδεια εκμετάλλευσης. 

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, η πρόταση του έργου, που υποβλήθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, προβλέπει την κατασκευή 18 χλμ δικτύου αγροτικής και αστικής τηλεθέρμανσης, τη δημιουργία ενός θερμικού σταθμού 220 τ.μ. στην Άνθεια, δίκτυα για θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις καθώς και τη δυνατότητα θέρμανσης 12 κτιρίων της περιοχής. “Επόμενη κίνηση της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία ενός εργοστασίου παραγωγής πέλετ και η αντικατάσταση των λεβήτων πετρελαίου με αντίστοιχους πέλετ, γεγονός που θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ”, ανέφερε ο κ. Λαμπάκης, περιγράφοντας τα σχέδια του δήμου αναφορικά με την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου. 

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γιάννης Φαλέκας, επεσήμανε ότι ο “δήμος Αλεξανδρούπολης είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που έχει εξασφαλίσει άδεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την εκμετάλλευση γεωθερμικού πεδίου και μάλιστα για 50 χρόνια”. Ο κ. Φαλέκας εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι “η αξιοποίηση του οποίου θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής όσο και για τα ταμεία του Δήμου”.  

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία