Οι προτάσεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για τη Σαμοθράκη

Άμεση χρηματοδότηση του δήμου Σαμοθράκης, προσλήψεις, νομιμοποίηση των δύο λιμανιών του νησιού, φθηνά καύσιμα και κρατική μέριμνα για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ζητούν για τη Σαμοθράκη οι δημοτικοί σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Αλεξανδρούπολης, με αφορμή την πρόσφατη κοινή συνεδρίαση των δύο δημοτικών συμβουλίων.

Οι κ. κ. Σάββας Δευτεραίος, Νίκη Δραμανίδου, Πασχάλης Πεϊχαμπέρης και Φανή Τρέλλη, επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους ότι “ο δήμος Σαμοθράκης είναι ένας υπερχρεωμένος δήμος, (με χρέη άνω των 3,5 εκ. ευρώ), με αδυναμία κατάρτισης προϋπολογισμού, με βαριά δημοτικά τέλη και πλήρη υποστελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας που δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες, όπως αναδείχθηκε πρόσφατα με τα χιόνια”.

Ειδική αναφορά κάνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στην “προβληματική λειτουργία του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης, εξαιτίας της πλήρους έλλειψης ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού”, τονίζοντας πως “ο χαρακτηρισμός του Κ. Υ. ως άγονου, ουσιαστικά θα σημάνει την υποβάθμισή του σε αγροτικό ιατρείο και δεν πρόκειται να υπάρξει πιθανότητα πλήρους στελέχωσης αν δεν γίνει άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας”.

Όσον αφορά τη συζήτηση για την επέκταση της επιδότησης της σύνδεσης (Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης) για 7 ημέρες/βδομάδα για 12 μήνες, της σύνδεσης με Λαύριο για 5 ημέρες από 3, αλλά και το επιδοτούμενο δρομολόγιο σύνδεσης με Μυτιλήνη, “έρχονται αποκλειστικά και μόνο να υπηρετήσουν τα εφοπλιστικά συμφέροντα και όχι την εξυπηρέτηση των κατοίκων με φτηνή, ασφαλή και τακτική ακτοπλοΐα”, υποστηρίζουν οι σύμβουλοι της παράταξης. 

Θέτουν επίσης το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σημειώνοντας πως “η μεταφορά τους στην Κομοτηνή (κοστίζει πάνω από 200 ευρώ ο τόνος), χρυσοπληρώνεται από τους δημότες του νησιού”.

Αναφέρονται, τέλος, και στα προβλήματα των πανάκριβων καυσίμων (1,10ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης), της υπερβόσκησης και της έλλειψης προσωπικού στην αρχαιολογική υπηρεσία–κάστρο”. 

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” Αλεξανδρούπολης τονίζει ότι “όλα αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και των τοπικών αιρετών παραγόντων που υλοποιούν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική”.

Καταλήγοντας, η παράταξη καταθέτει τις προτάσεις της για τη Σαμοθράκη, σημειώνοντας πως “τα προβλήματα δεν λύνονται με υπομνήματα και συναντήσεις”. 

Συγκεκριμένα η “Λαϊκή Συσπείρωση” προτείνει: 

-Άμεση χρηματοδότηση του Δήμου Σαμοθράκης από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μπορεί να λειτουργεί. 

-Απόδοση ευθυνών σ’ αυτούς που δημιούργησαν το χρέος με την ανοχή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών που εφάρμοζαν την πολιτική τους. Η αντιμετώπιση των χρεών δεν μπορεί πια (όπως προβλέπει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), να γίνει με την ανταπόδοση από τους δημότες.

-Να γίνουν άμεσα προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου.

-Με ένα νόμο, μ’ ένα άρθρο άμεσα να νομιμοποιηθούν τα δύο λιμάνια.

-Φτηνά καύσιμα για τον λαό της Σαμοθράκης, με την κατάργηση του ΦΠΑ και ελαχιστοποίηση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης.

Για να υπάρξει δραστική μείωση των ναύλων επιβατών, οχημάτων, εμπορευμάτων, για να τονωθεί βασικά ο εσωτερικός λαϊκός τουρισμός απαιτείται μια άλλη πολιτική στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας με τη συγκρότηση κρατικού φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ώστε να εκπληρώνουν τον κοινωνικό τους ρόλο, να μετατραπούν σε εργαλείο ανάπτυξης προς όφελος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων.

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία