Κατά πλειοψηφία “πέρασε” από το δ.σ η έγκριση της Μ.Ε.Α. Ορεστιάδας

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΔΙΑΑΜΑΘ και του δήμου Ορεστιάδας για το έργο κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α).

Στην εισήγησή του για το θέμα, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ανέφερε πως η κατασκευή της Μονάδας, όπως και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) που θα δημιουργηθεί για την ταφή των υπολειμμάτων που θα απομένουν μετά την επεξεργασία, έχουν εξασφαλίσει με απόλυτη βεβαιότητα την ευρωπαϊκή χρηματοδότησή τους με 8,5 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη. Σημειώνεται ότι οι δήμοι Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης ήταν οι πρώτοι που κατέθεσαν πριν από 15 περίπου ημέρες τις προτάσεις τους για ένταξη στο πρόγραμμα και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας (1/8) ήταν και οι μοναδικοί.

Η Μ.Ε.Α. Ορεστιάδας θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες του βορείου Έβρου και σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων, θα επεξεργάζεται και τα έξι ρεύματα αποβλήτων (Αστικά Στερεά Απορρίμματα, Ανακυκλώσιμα, Χαρτί/Χαρτόνι, Υγειονομικά, Βιομηχανικά, Οικοδομικά). Όσον αφορά το προϊόν της επεξεργασίας (κομπόστ), αυτό θα έχει διάφορες χρήσεις, ενώ το μικρό τελικό υπόλειμμα που θα απομένει, θα πηγαίνει για ταφή, η οποία θα γίνεται με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και θα είναι απολύτως ακίνδυνη για το περιβάλλον.

Εκτός από τα 6 εκ. ευρώ για την Μονάδα Επεξεργασίας και άλλα 2,5 εκ. ευρώ που θα διατεθούν για τον ΧΥΤ, ο δήμος Ορεστιάδας θα λάβει και το “μερίδιό” του από τα 34 εκ. ευρώ που θα διαχειριστεί και θα κατανείμει στους 22 δήμους της η Περιφέρεια ΑΜΘ για να συμπληρωθούν ενέργειες των ΟΤΑ στη διαχείριση των απορριμμάτων. Στον δήμο Ορεστιάδας, που θα καταθέσει τις σχετικές προτάσεις του προς την Περιφέρεια πριν το τέλος του έτους, τα χρήματα που θα προέλθουν από το “πακέτο” της ΠΑΜΘ προορίζονται για τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου και την προμήθεια ενός μικρού κινητού Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), κόστους 170.000 ευρώ περίπου, το οποίο θα εξυπηρετεί τους απομακρυσμένους οικισμούς του δήμου. Αντίστοιχα κινητά ΚΔΑΥ προβλέπεται να προμηθευτούν όλοι οι δήμοι του Έβρου. Όσον αφορά το Περιβαλλοντικό Πάρκο, αυτό θα έχει...αέρα εξωτερικού, όπου τα πάρκα- “πράσινα σημεία” λειτουργούν ως σημεία παράδοσης ογκωδών αποβλήτων, ηλεκτρικών συσκευών, μπαταριών κ.α., συμπληρώνοντας τη διαλογή στην πηγή.

Σημειώνεται ότι η προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και ΔΙΑΑΜΑΘ προβλέπει τη μεταβίβαση της ευθύνης παρακολούθησης των έργων, σε όλα τα στάδιά τους, στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της ΔΙΑΑΜΑΘ έκρινε ότι αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην παρακολούθησή τους. “Αυτό σημαίνει ότι οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων θα επιφορτιστούν με τις επιστασίες αυτές, όμως αυτό σημαίνει επίσης ότι οι δήμοι θα έχουν τον πρώτο και κύριο λόγο στη διαμόρφωση της πλήρους μελέτης και στην παρακολούθηση της διαγωνιστικής διαδικασίας”, υποστήριξε ο κ. Μαυρίδης.

Την προγραμματική σύμβαση καταψήφισε ο Σταμάτης Γκατζίδης, της Λαϊκής Συσπείρωσης, εκφράζοντας την πολιτική αντίθεση της παράταξής του στον όλο σχεδιασμό και προτείνοντας “κρατική διαχείριση” στο θέμα των απορριμμάτων. “Παρών” δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Είναι στο χέρι μας”, Θεόφιλος Μελάς καθώς η παράταξη θεωρεί ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τον αναθεωρημένο σχεδιασμό.   

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία