Μ. Γκουγκουσκίδου: “Κάνετε απλή διοικητική διαχείριση της καθημερινής λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου...”

“Διοικητικούς διαχειριστές της καθημερινής λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου” χαρακτήρισε τα πρόσωπα της δημοτικής αρχής Ορεστιάδας η επικεφαλής της παράταξης “Δήμος Ορεστιάδας/Τόπος να Ζω”, Μαρία Γκουγκουσκίδου, στη χθεσινή (22/6) τοποθέτησή της στον απολογισμό πεπραγαμένων της δημοτικής αρχής έτους 2015. 

Η κα. Γκουγκουσκίδου τόνισε ότι “δύο χρόνια μετά, η δημοτική αρχή απέτυχε να διαχειριστεί την καθημερινότητα των δημοτών” και ειδικά της περιφέρειας του δήμου, “όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν δυστυχώς τις ίδιες καθημερινές δυσλειτουργίες και στερούνται ακόμα και της πρέπουσας καθαριότητας, της συντήρησης του πρασίνου και του σωστού φωτισμού”. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην “άθλια κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο”, το οποίο, όπως είπε η κα. Γκουγκουσκίδου, έχει επιβαρυνθεί με “ακόμα δύο χρόνια φθοράς” από εκείνο που η νυν δημοτική αρχή παρέλαβε το 2014. Επίσης αναφέρθηκε στις “παιδικές χαρές” του δήμου, σημειώνοντας ότι δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η δημοτική αρχή έχει κάνει μόνο την καταγραφή τους, σε 3 από τις 4 δημοτικές ενότητες. “Επαναλαμβάνετε συνεχώς ότι παραλάβατε 94 παιδικές χαρές στο Δήμο Ορεστιάδας και μόλις χθες αναφέρατε ότι δύο χρόνια μετά, το μόνο που έχετε κάνει είναι η καταγραφή και μόνο των παιδικών χαρών στις 3 από τις 4 δημοτικές ενότητες. Γεγονός που σημαίνει προφανώς ότι θα χρειαστείτε ακόμη έναν χρόνο, αναλογικά, για να καταγράψετε τις παιδικές χαρές και στην τελευταία δημοτική ενότητα και ίσως τότε, ίδωμεν, να ξεκινήσετε την κατασκευή τους. Και έως σήμερα και μέχρι τότε όλες οι παιδικές χαρές του Δήμου μας παραμένουν παράνομες και ίσως και επικίνδυνες και για το λόγο αυτό αποτρέπετε με οποιονδήποτε τρόπο μπορείτε τους δημότες από το να τις χρησιμοποιούν, πολλές φορές μάλιστα αναθέτοντας την ευθύνη στους άμοιρους Προέδρους των χωριών”, είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης. 

Το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής της, όμως, το αφιέρωσε η κα. Γκουγκουσκίδου  “στην ανάγκη συμβολής της δημοτικής αρχής στην προσέλκυση επισκεπτών, η οποία αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ για ένα Δήμο που θα έπρεπε να επιδιώκει την παύση της φθίνουσας κατεύθυνσής του και τη σταδιακή πορεία προς την ανάπτυξη. Κοινή διαπίστωση είναι το γεγονός ότι καμία εξέλιξη δεν έχει επιτευχθεί στον τομέα αυτό και κανένα έργο δεν έχει να παρουσιάσει η δημοτική αρχή. Ξεκινώντας από την έδρα του Δήμου μας, την Ορεστιάδα, μια σύγχρονη, όμορφη ρυμοτομικά πόλη, διαπιστώνουμε ότι δεν διαθέτει κανένα επισκέψιμο τουριστικά σημείο. Τι μπορεί να δει ο επισκέπτης στην πόλη της Ορεστιάδας; πού μπορεί να ξεναγηθεί; πού μπορεί να εντυπωσιαστεί; τι μπορεί να του κεντρίσει το ενδιαφέρον; τι μπορεί να τον ξαναφέρει εδώ;

Το μοναδικό επισκέψιμο σημείο της πόλης μας είναι βέβαια το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, του οποίου όμως η δημιουργία και η διατήρηση έως σήμερα αποτελούν καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία, εκτός ελαχίστων πρωτοβουλιών χρηματοδότησης. Το Μουσείο μας υφίσταται και λειτουργεί και έχει ανοιχτές τις πόρτες του στους επισκέπτες μόνο και μόνο γιατί υπάρχουν άνθρωποι, ιδιώτες, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σ' αυτό, που το φροντίζουν, που το συντηρούν, που το εμπλουτίζουν, που φιλοξενούν τουρίστες και γενικά επισκέπτες, που τους ξεναγούν.

Προτεραιότητα της δημοτικής μας αρχής θα έπρεπε είναι η δημιουργία σημείων στην πόλη της Ορεστιάδας, τα οποία να προσελκύουν επισκέπτες και να δημιουργούν έτσι τουριστική κίνηση στην πόλη και οικονομική κίνηση στις τοπικές επιχειρήσεις. 

Προτεραιότητα επίσης της δημοτικής αρχής θα έπρεπε να είναι η “υιοθέτηση” του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, η στελέχωσή του με επαγγελματίες του τουρισμού, με επαγγελματίες ξεναγούς, οι οποίοι θα πρέπει να μπορούν να παρέχουν ξενάγηση τόσο στην ελληνική γλώσσα όσο και στην αγγλική και οπωσδήποτε στη βουλγαρική και στην τουρκική. Οι δράσεις του μουσείου και η λειτουργία του θα πρέπει να συνδέονται με τα υπόλοιπα επισκέψιμα σημεία της πόλης και να δημιουργούν ένα συνολικό τουριστικό πακέτο. Η σημερινή λειτουργία του μουσείου, η οποία επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στην εθελοντική προσφορά των μελών του συλλόγου, δεν είναι δυνατόν να οδηγήσει σε κανενός είδους τουριστική ανάπτυξη.

Προτεραιότητα περαιτέρω της δημοτικής αρχής θα έπρεπε να είναι η φροντίδα, η συντήρηση και η βελτίωση όλων των υποδομών που αφορούν τα επισκέψιμα τουριστικά σημεία της περιφέρειας του Δήμου Ορεστιάδας πλην της ίδιας της πόλης. Αντ’ αυτού διαπιστώνουμε ότι τίποτα δεν έχει γίνει από τη δημοτική αρχή στην κατεύθυνση αυτή. Πρωτοφανής είναι η εγκατάλειψη της αρχαιολογικής έκθεσης του Σπηλαίου, την οποία έχει κατακλύσει η υγρασία που φθείρει σιγά σιγά τα εκθέματα, η εγκατάλειψη των δρόμων πρόσβασης στο Σπήλαιο αλλά και στην ίδια την αρχαιολογική έκθεση, οι οποίοι είναι γεμάτοι από αμέτρητες λακκούβες και καθιζήσεις, πρωτοφανής είναι η εγκατάλειψη του μουσείου των Πετρωτών, το οποίο, όπως άλλωστε και η αρχαιολογική έκθεση Σπηλαίου δεν καθαρίζονται, παρά μόνο αν ο ίδιος ο Πρόεδρος “πάρει τη σκούπα”, απαράμιλλη είναι η αδιαφορία για το συνεδριακό κέντρο των Πετρωτών που το τρώει η υγρασία, για τα αρχαία λατομεία των Πετρωτών για τα οποία δεν υπάρχει δρόμος πρόσβασης, για τα αρχαιολογικά ευρήματα στη Ζώνη – Δοξιπάρα, για τα οποία δεν υπάρχει δρόμος πρόσβασης, ξεναγοί, φυλλάδια ενημερωτικά. Κανένα ενδιαφέρον δεν επιδεικνύεται για τις λαογραφικές εκθέσεις του Πενταλόφου, της Φτελιάς, του Ορμενίου, των Ριζίων.

Μια δημοτική αρχή που θα είχε ως στόχο την αύξηση της εισροής επισκεπτών θα έπρεπε να έχει ως πρώτο μέλημα και προτεραιότητα όλα τα παραπάνω και να εκμεταλλευτεί το μεγάλο τουριστικό πλεονέκτημα της πόλης μας, που δεν είναι άλλο από την άμεση γειτνίασή της με τα είκοσι εκατομμύρια Τούρκων της Ανατολικής Θράκης και Κωνσταντινούπολης και με τα τρία εκατομμύρια της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας. 

Η δημοτική αρχή λοιπόν θα έπρεπε να προβάλει το Δήμο μας στις γειτονικές χώρες. Τα παραπάνω ιστορικά σημεία αλλά και άλλα, τις φυσικές ομορφιές, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και όλες τις δράσεις και τις γιορτές, όλα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου μας, αλλά και άλλα, θα έπρεπε να τα προβάλει και να τα προωθεί, στοχευμένα, μεθοδικά και οργανωμένα, όταν μάλιστα με τους κατοίκους των γειτονικών αυτών χωρών μας συνδέουν ιστορική συνύπαρξη, κοινές καταβολές, κοινές παραδόσεις, κοινά στοιχεία πολιτισμού, τα οποία θα διευκολύνουν κατά πολύ την προσπάθειά μας, διαφορετικά η σημερινή ευνοϊκή συγκυρία, η οποία συνδέεται με την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους ταξιδιώτες, η οποία επίκειται, θα μας προσπεράσει κι αυτή”.

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία