“Κόντρες” για τη Διαδημοτική και την άμμο του Άρδα

Τα “πυρά” των παρατάξεων της μειοψηφίας δέχθηκε η δημοτική αρχή κατά τη συζήτηση του προ ημερησίας διάταξης θέματος που αφορούσε στην έγκριση παράτασης της άδειας προς τη “Διαδημοτική Επιχείρηση Αξιοποίησης και Ανάδειξης του ποταμού Άρδα” να συνεχίσει τις αμμοληψίες από αδειοθετημένες θέσεις του ποταμού, μέχρι τις 29/9/2016.

Το θέμα ήρθε στην αποψινή (29/12) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας και “πέρασε” με τις ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης, αφού οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων επανέλαβαν τις ενστάσεις τους, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο η Διαδημοτική Επιχείρηση διενεργεί τις αμμοληψίες όσο και για την ίδια τη “μορφή” και λειτουργία της.

Έντονη αντιπαράθεση είχε η επικεφαλής του συνδυασμού “Δήμος Ορεστιάδας/Τόπος να ΖΩ”, Μαρία Γκουγκουσκίδου, με τον δήμαρχο, Βασίλη Μαυρίδη, όταν η πρώτη κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι παρατείνει την άδεια της Διαδημοτικής Επιχείρησης, παρότι έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις κατά τις αμμοληψίες που διενεργεί. Η κα. Γκουγκουσκίδου έθεσε θέμα και για την πρόσληψη συγκεκριμένου ατόμου στην Επιχείρηση, ο οποίος, όπως είπε, “ήταν υποψήφιος του συνδυασμού του κ. Μαυρίδη και κουμπάρος αντιδημάρχου”.

Απαντώντας στην κ. Γκουγκουσκίδου, ο κ. Μαυρίδης υποστήριξε πως “είναι ψευδές πως ο προσληφθείς υπήρξε υποψήφιος του συνδυασμού του”, δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν πάντως πως πρόκειται για κουμπάρο αντιδημάρχου.

“Ο δρόμος που διαλέγετε είναι απαράδεκτος”, “ντρέπομαι για πάρτη σας”, “η κατρακύλα σας δεν έχει τελειωμό”, ήταν μερικές από τις χαρακτηριστικές εκφράσεις του δημάρχου, με την κα. Γκουγκουσκίδου να αναγνωρίζει ότι πιθανόν να έκανε λάθος στο ότι το συγκεκριμένο άτομο υπήρξε υποψήφιος του συνδυασμού του κ. Μαυρίδη. “Είναι αληθές, πάντως, πως είναι κουμπάρος αντιδημάρχου σας”, ανταπάντησε στον δήμαρχο.

Οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων της μειοψηφίας, κ.κ. Μαρασλής και Παντσίδης υπογράμμισαν ότι “δεν έχει κανένα νόημα ο όρος “διαδημοτική”, αφού η μορφή αυτή επελέγη όταν η συγκεκριμένη επιχείρηση ήταν πράγματι διαδημοτική, μεταξύ των πρώην δήμων Βύσσας, Κυπρίνου και Τριγώνου”, προτείνοντας την “ενσωμάτωσή” της στις υπηρεσίες του δήμου. “Όταν ήσασταν αντιπολίτευση στο δήμο”, είπε ο κ. Μαρασλής απευθυνόμενος στο δήμαρχο, “λέγατε πως γίνεται πάρτυ με τις αμμοληψίες και ζητούσατε να έρθει ο (τότε) πρόεδρος στο δημοτικό συμβούλιο ενώ σήμερα κρατήσατε αυτό τον άνθρωπο στο δ.σ της επιχείρησης”. Παράλληλα πρότεινε να δοθούν οι αμμοληψίες, με δημοπρασία, σε εργολάβο υποστηρίζοντας πως, έτσι, “δεν θα χαθεί κόκκος άμμου”. “Πως γινόταν, τόσα χρόνια, αυτή η επιχείρηση να μπαίνει μέσα, ενώ πουλούσε”, αναρωτήθηκε ο κ. Παντσίδης, από την παράταξη “Είναι στο Χέρι μας”, ζητώντας να δοθούν εξηγήσεις για τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης. Από την πλευρά του, ο κ. Γκατζίδης επανέλαβε τη θέση που εδώ και πολλά χρόνια διατυπώνει η “Λαϊκή Συσπείρωση”, πως “οι επιχειρήσεις αυτές είναι εστίες σκανδάλων”. Ο ίδιος πρόσθεσε πως και στην περίπτωση της “Διαδημοτικής Επιχείρησης Αξιοποίησης και Ανάδειξης του ποταμού Άρδα” η πεποίθηση αυτή της “Λαϊκής Συσπείρωσης” επιβεβαιώνεται, ενώ θύμισε στον δήμαρχο ότι κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, όταν ο κ. Μαυρίδης βρίσκονταν στις θέσεις της μειοψηφίας, “μαζί κατήγγειλαν” τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης Επιχείρησης. “Για χρόνια στον ποταμό Άρδα γινόταν ληστεία”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκατζίδης επιρρίπτοντας ευθύνες στις κυβερνήσεις και στις παρατάξεις που διοικούσαν τους δήμους, ενώ ζήτησε να κατατεθούν “αναλυτικά στοιχεία”.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας, απαντώντας σε όσα ακούστηκαν στη συζήτηση, τόνισε πως “οι αριθμοί είναι αδιάσειστα στοιχεία και λένε την αλήθεια”, καθώς η επιχείρηση κατάφερε, σε “μισό” χρόνο λειτουργίας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά να έχει κέρδη 75 χιλιάδες ευρώ, να καλύψει όλες τις “τρύπες” του παρελθόντος, να μην έχει χρέη και να “μοιράσει κέρδη” το 2016. Ο κ. Μαυρίδης σημείωσε επίσης πως “όλα αυτά επιτεύχθηκαν με μειωμένη οικοδομική και βιομηχανική δραστηριότητα”. Παράλληλα δεσμεύτηκε, μετά και την τοποθέτηση του κ. Σιαφκαλόζη σχετικά με τα “ανταποδοτικά” οφέλη για τα δημοτικά διαμερίσματα όπου γίνονται οι αμμοληψίες, πως τα κέρδη της επιχείρησης θα πάνε σε παρεμβάσεις για την ανάδειξη του ποταμού Άρδα.

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία