Με 239 ΤΟ.Μ.Υ, τρεις στην Αλεξανδρούπολη, ξεκινά η αναδιάρθρωση της Α/βάθμιας Υγείας

Τη χρηματοδότηση λειτουργίας των πρώτων 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας, τρεις εκ των οποίων στην Αλεξανδρούπολης, ανακοίνωσαν το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης και το υπουργείο Υγείας, με την αρχική δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στα 73,5 εκ. ευρώ.

Με τη λειτουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μέσω του νέου ΕΣΠΑ, ξεκινά η αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η μεταρρύθμιση που δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού ολόκληρης της χώρας. Οι ΤΟΜΥ, που προβλέπεται βάσει του σχεδιασμού να τριπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, θα στελεχωθούν από περίπου 3.000 οικογενειακούς γιατρούς (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι) καθώς και από άλλους επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες υγείας). Η δαπάνη για τη λειτουργία των νέων δομών θα ξεπεράσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το νέο ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά η ψήφιση ενός Σχεδίου Νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) συνοδεύεται από ένα σχέδιο άμεσης υλοποίησης. Παράλληλα, λοιπόν, με τη ψήφιση του Νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, είναι έτοιμη η προκήρυξη για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, έχουν προσδιοριστεί τα κριτήρια επιλογής και οι αμοιβές του προσωπικού και κυρίως έχει διασφαλιστεί η βιώσιμη χρηματοδότηση των νέων δομών». 

«Εξασφαλίσαμε τους απαραίτητους πόρους και προχωράμε στη χρηματοδότηση της πρωτοποριακής αυτής μεταρρύθμισης, η οποία αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο βήμα για την προάσπιση του κοινωνικού κράτους”, δήλωσε από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και συμπλήρωσε: “Υλοποιούμε με συνέπεια τον κυβερνητικό σχεδιασμό για ένα αξιόπιστο, ποιοτικό, σύγχρονο και προσβάσιμο σε όλους, Δημόσιο Σύστημα Υγείας...”

Φωτογραφία της ημέρας

Ροή ειδήσεων

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία