Η ιατρική κοινότητα δεν τα... αφορίζει αλλά υπερτονίζει τις καταστροφικές επιπτώσεις από την υπερκατανάλωσή τους.

“Τα αντιβιοτικά είναι σημαντικά για την υγεία των ανθρώπων, καθώς σώζουν εκατομμύρια ζωές από τις λοιμώξεις που προκαλούν τα μικρόβια”, ανέφερε εχθές (26/1) ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του ΔΠΘ, Περικλής Παναγόπουλος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας.

Ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι “η υπερκατανάλωση οδηγεί σε ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά, με συνέπεια όταν θα τα χρειαζόμαστε πραγματικά να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, γιατί δεν θα είναι πλέον δραστικά”.

Ο ίδιος  παρουσίασε και παραδείγματα συχνών περιπτώσεων, όπως ένα κοινό κρυολόγημα, στις οποίες πολύ συχνά καταναλώνουμε αντιβιοτικά ενώ δεν χρειάζεται, γιατί προκαλείται στο 90% από ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.

Ακόμη, ο κ. Παναγόπουλος παρέθεσε σημαντικά στοιχεία σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης των μικροβίων και των ιών, το πώς μπορούμε να διακρίνουμε πότε πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικό και πότε όχι, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό μας. Επεσήμανε ότι κατέχουμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών με αποτέλεσμα και την πρώτη θέση στην αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία μας.

Κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε και στην πρόληψη των λοιμώξεων στους ενήλικες με σωστή χρήση των εμβολίων, δηλαδή της γρίπης (τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο κάθε χρόνο) όπως και του πνευμονιόκοκκου, σύμφωνα με την καθοδήγηση του γιατρού.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό, αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο η μεγάλη αλήθεια για τα αντιβιοτικά, η οποία βρίσκεται “συμπυκνωμένη” σε 13, μόλις, λέξεις: μειώνοντας την άσκοπη κατανάλωση των αντιβιοτικών, τα ανθεκτικά μικρόβια ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά!

Φωτογραφία της ημέρας

Επικοινωνία

Στην ίδια κατηγορία